Pulpety z indyka z cieciorką

 

 

 

 

 

Pulpety z indyka z cieciorką

 

 

 

 



Pulpety z indyka z cieciorką to mój sposób na przemycenie rodzinie cennych dla nas warzyw strączkowych, to również sposób na zwiększenie tanim kosztem ilości smacznego jedzenia.

Pulpety z indyka z cieciorką przygotowałam w sosie pomidorowym.

Są delikatne, smaczne i sycące.

Najchętniej podaję je z kaszą albo makaronem.

 

 

 

PRZEPIS NA PULPETY Z INDYKA Z CIECIORKĄ

Składniki na pulpety z indyka z cieciorką:

500g mięsa mielonego z indyka

1 puszka cieciorki

2 cebule

1 jajko

3 łyżki mąki kukurydzianej

2 łyżeczki majeranku

2 łyżeczki soli

1 łyżeczka czosnku suszonego

sos:

1 cebula

200g koncentratu pomidorowego

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka oregano

sól

oliwa

 

Jak zrobić pulpety z indyka z cieciorką:

Cebulę i odsączoną cieciorkę mielimy w malakserze lub w maszynce do mięsa.

Do mięsa indyka dodajemy zmieloną cebulę i cieciorkę, jajko oraz pozostałe składniki.

Wyrabiamy gładką masę.

Wilgotnymi rękami odrywamy kawałki masy i formujemy pulpeciki, układamy na talerzu.

Przygotowujemy sos.

Cebulę siekamy drobniutko i szklimy na oliwie.

Dodajemy koncentrat pomidorowy i 2 szkl wody.

Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.

Gotujemy 5 min, doprawiamy do smaku.

Do sosu wrzucamy delikatnie pulpeciki, zagotowujemy i zmniejszamy grzanie.

Gotujemy na malutki ogniu, pod przykryciem przez 15 min.

 

 

 

 

Pulpety z indyka z cieciorką