poniedziałek, 15 stycznia 2018

Chleb owsiany


W domu mówimy na owsiany chleb - chleb Jeremka, bo to jest jego ulubione pieczywo. 
Ostatnio przyłapałam go jak zajadał się suchymi kromkami. 
Chleb pieczony na zakwasie żytnim. Puszysty o regularnych dziurkach, bardzo lekki. Przyjemnie się go wyrabia i bardzo dobrze formuje. Możecie upiec go na kamieniu po uprzednim wyrastaniu w koszykach, lub w foremce. 
Polecam 



Na dwa małe bochenki będziecie potrzebowali
120 g zakwasu żytniego (aktywnego)
150 g mąki chlebowej pełnoziarnistej 
150 g mąki owsianej (możecie użyć mąki chlebowej, lub orkiszowej)
300 g mąki pszennej chlebowej
450 g wody
50 g płatków owsianych
1 łyżka soli
2 łyżeczki miodu
3 g suchych drożdży

Płatki owsiane uprażyć na suchej patelni na złoty kolor i wystudzić. Zakwas wymieszać z wodą, dodać mąki, drożdże, miód i wymieszać. Można zmiksować mikserem. Wyrabiać /miksować około 7 minut. Odstawić aby ciasto odpoczęło na około 10 minut. 
Następnie dodać uprażone płatki i sól. Wyrobić dokładnie około 10 minut. Przełożyć ciasto do naoliwionej miski i odstawić do wyrastania na około 2 godziny (w chłodniejsze dni nieco dłużej). 
Po upływie 1 godziny ciasto złożyć (odgazować). 
Ciasto nie urośnie za dużo. Po upływie drugiej godziny ciasto powinno już wyraźnie urosnąć- podwoić objętość. 
Złożyć ponownie. Jeśli pieczecie dwa bochenki podzielić ciasto na dwie porcje. Uformować bochenki i przełożyć do oprószonych mąką koszyków, lub wysmarowanych i oprószonych mąką foremek. Odstawić do wyrośnięcia. Bochenki powinny ładnie wyrosnąć, czas wyrastania zależy od temperatury otoczenia. U mnie w domu tak pomiędzy 2 a 3i pól godziny. 
Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 230 stopni. Po 15 minutach temperaturę obniżyć do 200 stopni i piec kolejne 20-25 minut. Upieczony chleb ostukany od spodu wydaje głuch dźwięk. Studzić na kratce. Powodzenia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz