Chicken pot pie. Potrawka z kurczaka.

potrawka z kurczaka
Moim ostatnim daniem z kokilek jest chicken pot pie. Podchodziłam do niego z małą rezerwą, spodziewając się nijakości w smaku. Na szczęście nie miałam racji. Mięso z dodatkiem warzyw i aromatycznych przypraw, zapiekane pod kruchym, maślanym ciastem zaskoczyło moje kubki smakowe. Zdecydowanie na plus. Po przebiciu widelcem wierzchu, uderza nas bardzo przyjemny zapach, a maczanie ciasta w sosie to wartość dodatkowa :) Polecam.

Składniki:

Ciasto:
  • 100 g zimnego masła
  • 140 g mąki pszennej
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany (np. 18%)
  • szczypta soli

Nadzienie:
  • 200 g filetu z piersi kurczaka
  • 1/2 l bulionu
  • 200 g marchewki z groszkiem (u mnie mrożone)
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szkl słodkiej śmietanki (18%)
  • 2 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • masło (do smażenia)
  • sól
  • pieprz
  • jajko (roztrzepane do posmarowania brzegów oraz wierzchu ciasta)

Wykonanie:

  • Składniki na ciasto zagnieść, owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny (lub dłużej).
  • Filet z piersi kurczaka ugotować w bulionie, a następnie wystudzić nie wyciągając z bulionu.
  • Cebulę pokroić w drobną kostkę, podsmażać przez kilka minut na maśle. Dodać posiekany drobno czosnek oraz marchew z groszkiem (nie trzeba wcześniej rozmrażać). Smażyć kilka minut, mieszając od czasu do czasu.
  • Następnie do warzyw dosypać mąkę, wymieszać, wlać szklankę bulionu (w którym gotowało się mięso), słodką śmietankę, wymieszać i dusić aż nadmiar płynu odparuje.
  • Na koniec dodać pokrojone w kostkę mięso, doprawić tymiankiem, pieprzem oraz ewentualnie solą. Wymieszać.
  • Nadzienie podzielić na 4 kokilki.
  • Ciasto podzielić na 4 części, każdą rozwałkować na kształt koła o średnicy nieco większej niż naczynie do zapiekania. Brzeg ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem.
  • Każdy krążek nałożyć na wierzch kokilki, brzegi dociskając do zewnętrznych ścianek naczynia.
  • Wierzch ciasta posmarować jajkiem i ostrym nożem zrobić na środku otwór.
  • Piec w temperaturze 200°C przez ok. 20-25 minut (do zrumienienia ciasta).

Komentarze