Jak wiecie mięso jadam niezwykle rzadko.
Decydując sie na nie wybieram to najlepsze przygotowuję w sposób, który jest później prawdziwą ucztą dla podniebienia.
Tak było i tym razem!
Najlepszej jakości rostbef sezonowany podałam z chrupiącymi, domowymi bułkami z czarnuszką, sosem chimichuri, grillowanym serem camembert i świeżymi warzywami.
Świetnym dodatkiem okazał się orzeźwiający majonez z dodatkiem limonki i odrobiny chrzanu.
Połączenie tych składników stworzyło całość, której nikt się nie oparł!
A Wy, jaki macie sposob na wołowinę?
Polecam!
SKŁADNIKI:
DOMOWE BUŁECZKI Z CZARNUSZKĄ:
( 5 szt )
* mąka pszenna – 325 g
* letnia woda – 100 ml
* mleko – 75 ml
* śwież drożdże – 15 g
* jajko – 1 szt
* cukier – 1 lyżeczka
* sól – 1 łyżeczka
* Olej Wielkopolski Rzepakowy z Czosnkiem – 1 łyżka
* chili, czarnuszka, kurkuma
+ jajko do posmarowania
SOS CHIMICHURRI:
* natka pietruszki – 1 pęczek
* oregano świeże – 1 garstka
* czosnek – 2 ząbki
* zielona papryczka chili – 1 szt
* Olej Wielkopolski Rzepakowy z Czosnkiem – 1/3 szkl
* sok z cytryny – 2 łyżki
* sól, pieprz
MIĘSO:
* rostbef sezonowany najlepszej jakości – 300 g
* Olej Wielkopolski Rzepakowy z Czosnkiem – 4-5 łyżek
* musztarda Dijon – 2 łyżki
* świeży czosnek – 2 ząbki
* świeży rozmaryn
* sól, pieprz
DODATKOWO:
* ser camembert
* sałata karbowana + roszponka
* czerwona cebula + szczypta cukru
* pomidory koktajlowe
* domowy majonez z dodatkiem świeżego tartego chrzanu i skórki z limonki
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
DOMOWE BUŁECZKI Z CZARNUSZKĄ:
Drożdże rozcieramy z cukrem, łyżką mąki i letnim mlekiem. Odstawiamy na ok. 15 minut.
Resztę mąki przesiewamy z solą, odrobiną chili i kurkumy, dodajemy letnią wodę, jajko, olej oraz wyrośnięty zaczyn – wszystko razem dokładnie mieszamy i zagniatamy elastyczne ciasto ( ja to robię robotem z hakami przez ok. 5 minut ).
Przykrywamy, odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
Po wyrośnięciu dzielimy na 6 części, formujemy bułeczki. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie wysmarowanej masłem.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką. Pieczemy 20minut /200C.
SOS CHIMUCHURRI:
Wszystkie składniki blendujemy na „pastę”, doprawiamy do smaku.
MIĘSO:
Mięso czyścimy, oprószamy solą, pieprzem.
Dodajemy posiekamy czosnek oraz rozmaryn, smarujemy musztardą Dijon. Odstawiamy na ok. 10 minut.
Na patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy rostbef z każdej strony.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 95C i pieczemy z sondą wbitą w mięso aż osiągnie 56C w środku.
Odstawiamy. Po tym czasie kroimy w cieniutkie plasterki.
CAŁOŚĆ:
Przekrojone bułeczki smarujemy chimichurri, układamy przesmażoną z odrobiną cukru czerwoną cebulą, sałatę, grillowany plaster sera camembert oraz mięso.
Dodajemy podsmażone pomidorki oraz majonez limonkowo-chrzanowy.
Smakują genialnie zarówno na ciepło, jak i na zimno!
Polecam!
No Comments