Ciasto Krówka

Jak na ciasto warstwowe robi się je dosyć szybko. Dlatego też najczęściej gości na naszym stole. Jest pyszne, aromatyczne i efektowne. Po prostu rozchodzi się w mig :)

Ciasto:
3 szklanki mąki tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 kostki margaryny
4 żółtka
1 łyżka śmietany 18%
1 niepełna szklanka cukru

Krem:
400 ml śmietany 30%
2 śmietan-fixy

Wierzch:
mała puszka masy krówkowej
orzechy lub migdały

Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, pokrojoną w kostkę margarynę, żółtka, śmietanę i cukier. Zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie porcję. Każdą osobno rozwałkowujemy na szerokość blaszki do pieczenia (25x35 cm) i pieczemy na złoty kolor. Studzimy. Przechodzimy do przygotowania kremu. Schłodzoną w lodówce śmietanę przelewamy do wysokiego naczynia, dodajemy śmietan-fixy i miksujemy aż masa zgęstnieje. Gotowe. Teraz pierwszy blat ciasta smarujemy całym kremem i przykrywamy drugim blatem ciasta. Delikatnie dociskamy i smarujemy wierzch ciasta podgrzaną masą krówkową. Dekorujemy pokrojonymi orzechami lub płatkami migdałów.



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty