pyszna_zapiekanka_makaronowa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

pyszna_zapiekanka_makaronowa

 

 

 

 



Zapiekanki makaronowe to bardzo wdzięczne i tanie danie.

Możemy przygotować je na wiele sposobów wedle upodobań smakowych lub wedle stanu lodówki, bo ja zwykle przygotowując taki przepis wykorzystuję produkty, które mam pozaczynane a warto by było już je zjeść.

Tym razem wykorzystałam warzywa po sokowaniu z wyciskarki, które przygotowałam jak warzywa do ryby po grecku, boczek wędzony i przełożyłam to suchym makaronem falbanki niczym lasagne.

Bardzo smaczne i bardzo uniwersalne, bo można je przygotować na obiad, kolację czy nawet na lunch.

 

 

 

 

PRZEPIS NA PYSZNĄ ZAPIEKANKĘ MAKARONOWĄ

Składniki na pyszną zapiekankę makaronową:

500g makaronu falbanki lub innego drobnego

250g (lub więcej) boczku wędzonego

4 marchewki

1 korzeń pietruszki

1 plaster selera korzeniowego

2 cebule

3 ząbki czosnku

200g koncentratu pomidorowego

sól, pieprz

oregano

olej

ser żółty

 

 

Jak zrobić pyszną zapiekankę makaronową:

Cebulę siekamy i szklimy na oleju.

Dodajemy obrane, starte na tarce warzywa plus ok 1 szkl wody. Dusimy aż warzywa będą miękkie.

Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, przeciśnięty czosnek i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Do warzyw dodajemy też szklankę wody – sos warzywny musi być dość rzadki, tak by makaron dzięki niemu napęczniał.

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem.

Na dno wysypujemy 1/3 suchego makaronu, wykładamy na to połowę warzyw i posypujemy połową pokrojonego w kostkę boczku.

Na to wysypujemy drugą 1/2 porcję makaronu, wykładamy warzywa i boczek.

Na wierzch wysypujemy ostatnią partię makaronu i zalewamy to wszystko jeszcze ok pół szkl wody, posypujemy oregano.

Pieczemy ok godziny w 180st – na ostatnie 5 min pieczenia posypujemy zapiekankę tartym żółtym serem.

 



 

pyszna_zapiekanka_makaronowa