Pide - tureckie placki

Tureckie pide to rodzaj placka którego ciasto przypomina pizzę.  Te, które jadłam w Stambule formą przypominały łódki. Tym razem zrobiłam pide z nadzieniem serowym i mięsnym. Przepis na ciasto na podstawie książki " Istanbul" autorka - Rebecca Seal. Farsz powstał z tego co akurat było w domu, i nie jest to niewątpliwie żaden przepis turecki a raczej moje wariacje n.t. nadzienia. Polecam!


składniki

ciasto:

  • 175 ml mleka
  • 2 łyżeczki drożdży instant
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka oliwy
  • 250 g mąki pszennej chlebowej
  • 1/2 łyżeczki  soli

farsz mięsny na 2 placki:

  • 250g mięsa  wołowego mielonego
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej ( dałam ostrą)
  • 1  - 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • oliwa

farsz serowy na 2 placki:

  • 100 g mozarelli
  • 100 g fety

  • 100 g świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku

przygotowanie

ciasto:
Lekko podgrzać mleko. Dodać drożdże, cukier i olej, wymieszać, zostawić na 10 - 15 minut. Po tym czasie na wierzchu pojawi się spieniony kożuch. 
W misce połączyć mleko, mąkę i sól. Wyrobić do połączenia składników a następnie przełożyć na posypany mąką blat i wyrabiać tak długo aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, ok 10 minut. W razie potrzeby podsypywaać mąką. Można też ciasto wyrobić przez parę minut w robocie, a następnie zagnieść w kulę na omączonym blacie. Czystą miskę posmarować lekko oliwą, włożyć do niej uformowane w kulę ciasto, przykryć ściereczką, Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę lub na tak długo, aż ciasto podwoi swoją objętość. Wstawiłam miskę do piekarnika z włączoną żarówką.
Przygotować farsz mięsny.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Dodać cebulę i mięso, smażyć, mieszając i rozdrabniając jak najbardziej mięso, przez ok 5 - 6 minut. Doprawić solą, pieprzem, wędzoną papryką i pietruszką. Pozostawić do wystygnięcie.
Farsz serowy:
Drobno poszarpać mozarellę, dodać pokruszoną fetę, wymieszać.
Opłukany szpinak włożyć do garnka, podgrzewać mieszając aż zwiędnie i puści sok. Wymieszać z czosnkiem i odsączyć na sicie. Ostudzić.

Piekarnik nagrzać do 230 st C. Jeżeli mamy kamień do pizzy możemy go użyć, Trzeba go mocno nagrzać. Jeżeli nie używamy kamienia, warto odwrócić blachę spodem do góry - łatwiej będzie wkładać i wyjmować pide. 
Ciasto podzielić na 4 części, Każdą z nich rozciągać lub rozwałkowywać cienko na placek ok 30 cm długi i 20 cm szeroki. Układamy na papierze do pieczenia. Na dwa placeki nałożyć warstwę farszu z mięsa, na pozostałe dwa, warstwę szpinaku i na niej ser. Dookoła nadzienia  zostawić ok 2 - 3 centymetrowy margines. Boki ciasta zawijnąć na farsz, pozostawiając środek otwarty,  a końce skleić tak, aby całość przypominała łódkę. 
Gotowe pide wsunąć razem z papierem do pieca ( piekłam po 2 sztuki) i piec przez ok 7 - 8 minut aż ciasto ładnie urośnie i się zrumieni.  W połowie pieczenia można włączyć dodatkowo dopiekanie od góry. 
Upieczone placki pokroić w poprzek na kawałki 3-4cm szerokości i  natychniast podawać. Smacznego!



















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary