poniedziałek, 15 stycznia 2018

CIASTECZKA BROWNIE Z SOLĄ MORSKĄ (OBŁĘDNIE CZEKOLADOWE)


Miłośnicy brownie i czekolady będą zachwyceni tym przepisem!🍫😍 To jedne z najlepszych czekoladowych ciastek jakie kiedykolwiek jadłam - delikatnie chrupiące z zewnątrz i idealnie mięciutkie, mięsiste i wilgotne w środku jak na prawdziwe brownie przystało, z kawałeczkami rozpływającej się czekolady i chrupkimi płatkami migdałów. Pachną, smakują i wyglądają genialnie, i po prostu musicie je upiec! 😋💕
Jak dla mnie jest to czekoladowa bomba i już jedno ciasto zaspokoi Waszą ochotę na czekoladę na długo! Przepis znalazłam na Kwestii Smaku, jednak nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie zmieniła - zamiast orzechów pekan dałam płatki migdałowe i, przede wszystkim, podkręciłam ten mega czekoladowy smak ... solą morską! Nie zawiodłam się - mocny i słodki smak czekolady wraz z drobinkami soli to strzał w dziesiątkę, ciastka smakują bombowo! 💣💫


SKŁADNIKI (na około 16 - 18 ciasteczek):

  • 60 g masła
  • 170 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka (w temp. pokojowej)
  • 150 g cukru
  • 50 g mąki tortowej
  • 2,5 łyżki kakao ciemnego
  • 0,25 łyżeczki soli morskiej (gruboziarnistej) + odrobina do posypania ciastek
  • 0,25 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g płatków migdałowych (lub orzechów pekan, włoskich itp.)
  • 50 g użyłam mlecznej (lub deserowej)


WYKONANIE:
Do garnuszka wrzuć masło i zacznij je roztapiać na małym ogniu, w połowie dodając połamaną na kostki gorzką czekoladę. Odstaw garnuszek do lekkiego ostygnięcia.
W misce ubij jajka z cukrem na jasną i puszystą masę, przez około 5 minut, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dolej masę czekoladową i wymieszaj całość na jednolitą masę.
Teraz dosyp mąkę, kakao, sól oraz proszek do pieczenia i wymieszaj lub zmiksuj na małych obrotach wszystko by nie było grudek.
Dosyp płatki migdałowe (lub posiekane orzechy) oraz drobno pokrojoną czekoladę i ponownie dokładnie, ale krotko zamieszaj. Przykryj miskę folia spożywcza i wstaw ja do zamrażalnika na 10 minut.

Piekarnik nagrzej do temperatury 175 stopni C (góra i dół, bez termoobiegu).
Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.
Nabieraj po łyżce masy i wykładaj ją na blachę z zachowaniem odstępów. Piecz ciasteczka 10 minut. Po wyjęciu z piekarnika będą miękkie, posyp je ziarenkami soli i pozostaw na blasze do całkowitego ostudzenia. Gotowe! Smacznego!


2 komentarze:

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP