niedziela, 14 stycznia 2018

Makowiec z wódką, orzechami i rodzynkami


Nadrabiam świąteczne zaległości w postach, stąd prezentuję Wam ulubiony makowiec całej mojej rodzinki, który przymusowo musi gościć u mnie w domu na świątecznym stole.

Składniki na blachę o wymiarach 25 x40.

Masa makowa
  • 30 dag maku
  • 1 szkl. mleka
  • 4 jaja
  • 1 szkl. cukru
  • 0,5 kostki margaryny
Mak sparzyć i dwukrotnie zmielić. Margarynę rozpuścić. Wszystkie produkty masy makowej razem wymieszać, wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem. Masę makową wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ºC, zapiec przez około 20 minut. Najlepszym sposobem na sprawdzenie czy mak się zapiekł jest poruszenie blachą, jeśli jest sztywny i masa się nie przelewa na blasze, można na nią wylać przygotowany biszkopt.
Biszkopt
  • 3 jaja
  • 0,5 szkl. cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników przygotować biszkopt, wylać go na zapieczoną masę makową, ponownie włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 ºC, piec około 10 minut.

Krem
  • 1 kostka masła
  • 1 jajo
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru
  • 50 gram wódki
Masło rozetrzeć z jajkiem, dodać kakao i cukier. Na koniec cały czas ucierając dolewać małymi porcjami wódkę, aż powstanie gładka masa.
Dodatkowo
  • rodzynki
  • orzeszki ziemne bez soli
  • 1/2 gorzkiej czekolady
  • śmietanka 18% (kilka łyżek)
Po wyjęciu z piekarnika ciasto ostudzić i przewrócić na drugą stronę (tak, aby biszkopt znajdował się na spodzie). Mak posmarować przygotowanym kremem, posypać grubo orzeszkami ziemnymi oraz rodzynkami.
Całość polać w tzw. "esy - floresy" polewą przygotowaną z rozpuszczonej ze śmietanką gorzkiej czekolady.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz