KUCHNIA

Łaciata babka z herbatą matcha

O ile wszyscy moi domownicy przyzwyczaili się do tego, że moje wypieki są wegańskie tata pytany czy ma ochotę na jakieś konkretne ciasto zawsze odpowiada, że ciasto ma być normalne, jasne i nie mam mówić z czego jest.  Upiekłam więc specjalne dla niego najnormalniejszą (na ile mogłam) babkę,  jednak nie byłabym sobą gdybym czegoś „dziwnego” nie przemyciła, czyli herbaty matcha. Nie przejmujcie się, gdy jej nie macie, ja kupiłam z ciekawości, i naprawdę mi nie smakuje. Wydałam jednak 4 dychy bo oczywiście na fali lekkiego świra musiała być bio eko sreko i teraz staram się zużyć w jakiejkolwiek postaci byleby tego nie pić 😉 W cieście dała fajny herbaciany posmak i kolor oczywiście, ale śmiało zastąpcie ją po prostu kakao. Babka jest lekko wilgotna i przyjemnie miękka.

ps. Normalnie użyłabym cukru trzcinowego, ale tata chciał jasne ciasto, więc użyłam „białego zła” 😉

Składniki  na formę o średnicy 26 cm (w torownicy też śmiało można upiec):

350 g mąki pszennej

50 g mąki ziemniaczanej

2 średnie banany (waga ze skórką około 300 g)

200 g margaryny roślinnej lub delikatnego oleju

150 g cukru

150 ml mleka roślinnego (u mnie sojowe, które w wypiekach sprawdza się najlepiej)

2 czubate łyżeczki hebrbty matcha lub kakao (około 50 g)

czubata łyżeczka proszku do pieczenia

do dekoracji:

100 g gorzkiej 70 % czekolady

Przygotowanie:

W dużej misce utrzyj na idealnie gładką i puszystą masę banana, cukier i margarynę/olej.

Mimo szczerych chęci masa lekko się waży ale absolutnie się tym nie przejmujcie.

Do powstałej masy przesiej mąki i proszek do pieczenia.

Dodaj mleko i zmiksuj/dokładnie wymieszaj ciasto, które jest dosyć gęste, ale nawet ręczny mikser/blender to ogarnie.

Połowę masy przełóż do drugiej miski, dodaj do niej herbatę/kakao i wymieszaj dokładnie.

Formę wysmaruj olejem/margaryną i lekko oprósz mąką, a jeżeli pieczesz w formie bez dziurki np. w tortownicy to możesz ją wyłożyć papierem do pieczenia.

Nakładaj masę na przemian zieloną i białą, a na samym końcu lekko przemieszaj patyczkiem.  Piecz na środkowej półce piekarnika w temp. 170-180 C przez 60-70 minut.

Po upieczeniu przełóż ciasto w formie na kratkę, wtedy jak przestygnie bez problemu wyjdzie z formy.

Udekoruj roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i możesz teraz kogoś uszczęśliwić 🙂

Smacznego!

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *