Wegetariańska tarta jest naładowana warzywami. Dzięki temu jest pyszna i pełna witamin. Zaskoczy Cię jak super smakuje!
Czas: 1,5 godziny (w tym godzina na rośnięcie ciasta)
Poziom trudności: łatwe
Czerwona kapusta – idealna do pieczenia
Z tą tartą jest trochę roboty, bo wiadomo, ciasto trzeba zarobić, odstawić do wyrośnięcia, ale na serio warto poświęcić dla niej trochę czasu. Tarta z pieczonymi warzywami jest pyszna! Piekarnik wydobywa z kapusty wszystko co najlepsze: charakterystyczną słodycz, przyjemny i jakże inny od gotowanej kapusty aromat. Warzywo zachowuje przy tym teksturę i chrupkość. Ostatnio robiliśmy sporo testów z czerwoną kapustą. Efektem naszych eksperymentów jest ta wegetariańska tarta, która stanowi wariację na temat przepisu z bbcgoodfood,na który trafiliśmy szukając pomysłów na to, co zrobić z buraków z barszczu.
Udoskonaliliśmy przepis o nasze własne rozwiązania i zapiekliśmy na lekkim cieście drożdżowym. Wyszło bardzo smacznie. Zapiekane, słodkie warzywa świetnie komponują się z wytrawnym, kwaskowym pesto, zrobionym na bazie szpinaku i sera dziugas (to składniki, które akurat mieliśmy w lodówce).
Ważnym składnikiem, przełamującym smaki jest glazura z octu balsamicznego i miodu, którą smarujemy spód podpieczonego ciasta i polewamy wierzch tarty.
Składniki:
- Ćwiartka małej czerwonej kapusty
- Mały słodki ziemniak
- 2 małe buraczki ćwikłowe
Przyprawy:
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- Łyżeczka oregano
- Łyżeczka majeranku
- Łyżeczka tymianku
- Sól i pieprz
- 6 łyżek octu balsamicznego
- 1 łyżka miodu
Ciasto:
- 2 szklanki mąki uniwersalnej
- Łyżeczka suszonych drożdży
- 1/4 łyżeczki cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy plus łyżka do posmarowania formy do pieczenia
- Jajko
- 5-6 łyżek ciepłej wody
Pesto:
- Garść szpinaku
- Mała garść natki pietruszki
- Mała garść orzechów włoskich
- Ząbek czosnku
- 2 łyżki tartego sera (parmezan, dziugas lub bursztyn)
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
Przygotowanie:
Krok 1
Zaczynamy od ciasta. W miseczce, w pięciu łyżeczkach cieplej wody, rozpuść łyżeczkę drożdży oraz 1/4 łyżeczki cukru. Odstaw na 5 minut.
Przesiej mąkę do większej misy, dodaj sól. Wymieszaj.
Wbij jajko do miseczki z zaczynem i wymieszaj energicznie rózgą. Dodaj 2 łyżki oliwy, znowu wymieszaj.
Przelej całość do misy z mąką. Mieszaj drewnianą łyżką (albo przy pomocy robota), aż składniki połączą się. Przełóż ciasto na stolnicę podsypaną mąką i wyrabiaj 2-3 minuty. Ciasto powinno być mocno wilgotne. Jeśli jest suche dodaj odrobinę wody. Uformuj z ciasta kulę i przełóż z powrotem do misy, posmaruj z wierzchu oliwą, szczelnie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę.
Krok 2
Umyj i pokrój warzywa: kapustę w plastry centymetrowej grubości, batata i buraczki w grube plasterki. Solidnie skrop olejem rzepakowym, posyp przyprawami: kuminem, oregano, majerankiem, solą i pieprzem. Wymieszaj. Przełóż na tackę do pieczenia.
Krok 3
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw do środka warzywa. Piecz 30 minut. Wyciągnij do przestudzenia.
Krok 4
Wyciągnij ciasto z miski. Posyp lekko mąką i rozwałkuj na bardzo cienki placek. Przełóż do natłuszczonej formy i wstaw do pieca na 5 minut.
Krok 5
W rondelku podgrzewaj ocet balsamiczny z dodatkiem miodu do momentu, aż zmniejszy objętość i przyjmie konsystencję syropu. Wtedy ściągnij go z ognia.
Krok 6
Wyciągnij ciasto z pieca. Posmaruj wierzch łyżką sosu balsamicznego. Włóż na ciasto warzywa i skrop pozostałym sosem balsamicznym. Wstaw do piekarnika na 15 minut.
Krok 7
Przygotuj pesto. Wszystkie składniki włóż do blendera i zmiksuj. Dopraw do smaku solą (ostrożnie, bo ser jest słony), pieprzem i cytryną. Wyłóż pesto na wierzch tarty. I gotowe!
Smacznego!