niedziela, 14 stycznia 2018

Chrupiący chlebek z kaszy jaglanej


Jeżeli uwielbiacie chrupiące pieczywo to musicie wypróbować poniższy przepis. Chrupiący chlebek z kaszy jaglanej wraz z dodatkiem dużej ilości nasion jest prosty do przygotowania i bardzo sycący. Idealny dla osób będących na diecie. Dodatkowo chrupiące pieczywo jest bezglutenowe. 





Składniki na 1 dużą blaszkę:
4/5 szklanki kaszy jaglanej (150 g)
niepełne 2 szklanki wody (400 ml)
2 łyżki siemienia lnianego
2 łyżki sezamu
2 łyżki oleju, np. kokosowego
1 łyżka mąki jaglanej
szczypta soli

do posypania
1/3 szklanki ziaren 
(np. mieszanka sezamu, pestek dyni, słonecznika, siemienia lnianego)
1 łyżeczka oleju
odrobina mąki jaglanej



Suchą kaszę jaglaną przesypać na durszlak i przelać wrzącą wodą. Następnie przesypać ją do garnka, wlać niepełne 2 szklanki wody i wsypać szczyptę soli. Gotować kilkanaście minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. Gdy kasza wchłonie wodę to garnek zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem, aż do lekkiego ostygnięcia. Następnie do kaszy wsypać 2 łyżki siemienia lnianego i sezamu oraz wlać 2 łyżki oleju. Za pomocą blendera dokładnie zmiksować. Przygotowane masę cienko rozwałkować na papierze do pieczenia (najlepiej przygotować 2 arkusze papieru - spójrz na zdjęcia poniżej; w ten sposób ciasto nie będzie się lepić do wałka). Rozwałkowaną masę posmarować łyżeczką oleju, posypać odrobiną mąki jaglanej i posypać mieszanką nasion. Ponownie przykryć drugim arkuszem papieru do pieczenia i lekko przycisnąć za pomocą wałka (nasiona powinny "wdusić się" w ciasto). Ciasto od razu pokroić na mniejsze kawałki. Przygotowany chlebek piec około 45-60 minut w 180ºC (aż do lekkiego zezłocenia).


Masa przed i po zmiksowaniu

Wałkowanie ciasta wraz z mieszanką nasion






Przepis STĄD 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz