Czy są tu fani nutelli? Jeśli tak, to przepis w sam raz dla was! Wersja domowa jest dużo smaczniejsza. A do tego frajda, że zrobiliśmy ją sami? Mniam !
Składniki (wychodzi ok. 400 ml kremu):
200 g orzechów laskowych
120 g mlecznej czekolady
120 g gorzkiej czekolady
1 czubata łyżeczka kakao
2 łyżki cukru pudru
20-30 g oleju kokosowego (1 łyżka to ok. 20g)
Przygotowanie:
Orzechy laskowe prażymy na suchej patelni do zrumienienia. Obieramy z brązowych skórek - najłatwiej wyłożyć orzechy na ręcznik papierowy i pocieramy w rękach dzięki temu skórka łatwo zejdzie). Nie dodajemy orzechów ze skórkami bo nutella będzie gorzka).
Obrane orzechy wkładamy do malaksera i miksujemy na płynną i bezgrudkową pastę.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Jeszcze lekko ciepłą czekoladę dodajemy do malaksera razem z pozostałymi składnikami. Miksujemy do uzyskania gładkiego kremu. Przekładamy do słoiczka i odstawiamy do stężenia. Ja swoją wstawiłam do lodówki (stwardniała, ale szybciej stężała) i wyjęłam wcześniej zanim ją jedliśmy.
Powiem Wam, że ta wersja dużo bardziej mi smakuje. Czuć orzechy! Spróbujcie koniecznie :). Myślę, że jeśli dzieciaki lubią nutelle to warto zrobić ją samemu i będzie zdrowsza niż te kupne :). A jaka frajda, że wyszła przepyszna!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz