Rosół z awokado i chili

Produkty potrzebne:
  • cebula - 2 sztuki
  • czosnek- 5 ząbki
  • papryczka chili- 2 sztuki małe
  • piersi z kurczaka- 500gram
  • grzybki suszone- 100 gram
  • oliwa z oliwek lub olej kokosowy- 50 ml
  •  tabasco- 1 łyżeczka
  • bulion z kurczaka- 2 litry 
  • awokado - 1 sztuka
  • kolendra posiekana - 50 gram
  • sok z limonki- 1 sztuka
  • sos sojowy- 2 łyżeczki
  • sól i pieprz (młotkowany kolorowy)- do smaku u mnie po łyżeczce
Sposób przygotowania:
  1. Cebule, czosnek(obrać i drobno posiekać). Chili umyć i także posiekać drobno.
  2. Mięso umyć dokładnie i pokroić na 2 cm kawałki prostokątne,
  3. W dużym garnku rozgrzać nasz olej i podsmażyć do zarumienia cebulkę, czosnek i papryczkę z dodatkiem sosu sojowego, po czym wyjąć na talerz i w tym garnku usmażyć kurczaka z pół łyżeczką soli , mocno je zrumienić . Dodać tabasco, naszą cebulkę z talerza , wymieszać i zalać bulionem.
  4. dorzucić grzybki suszone , 25 gram kolendry, powoli gotować przez 40 minut na małym ogniu .
  5. po 30 minutach doprawić sokiem z limonki, solą i pieprzem.
  6. obrać ze skórki, przekroić  na pół awokado i wyjąć pestkę . Pokroić na dowolne kawałki i dać do talerza. Zalać rosołem z kurczakiem i od razu podać ze posypaną świeżą kolendrą.
Te danie mocno rozgrzewa organizm, więc jest polecane w okresie jesienno-zimowym, dobre na przeziębienie. danie zawiera Kapsaicynę, która jest antynowotworowa i dobra na odchudzanie :). Pozdrawiam i życzę smacznego:)
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 PichciszTo!!! , Blogger