środa, 7 maja 2014

Mleczno - różane lody


Składniki:
  • 0,5 litra mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 5 dużych łyżek syropu różanego z płatkami (można użyć syropu z płatków róż)
Wykonanie:

Dobrze schłodzone mleko skondensowane ubijamy na najwyższych obrotach miksera przez kilka min, aż utworzy nam się pianka. Wkładamy do zamrażalnika na ok 1 godz. Po tym czasie wyjmujemy i miksujemy znów 2-3 min. Znów wkładamy do zamrażalnika na godzinę. Po godzinie czynność powtarzamy i dodajemy syrop różany łącznie z płatkami, miksujemy. Kosztujemy i możemy dodać więcej syropu. Zgodnie ze swoim gustem i smakiem.
Tak przygotowane lody znów trafiają na godzinę do zamrażalnika. I po tym czasie ustani raz je miksujemy, przekładamy do pudełka po np po lodach lub mogą zostać w tej samej misce najlepiej na cała noc.
Lody równie dobrze można zrobić w maszynie do lodów. Najpierw dobrze ubijamy mleko, a później postępujemy zgodnie ze wskazówkami z maszyny do lodów dodając pod koniec syrop.
Z 0,5 l mleka wyszło mi litr lodów. Lody po wyjęciu nie są twarde jak skała, tylko miękkie i apetycznie różane. A sezon różany już niebawem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jesteś. Napisz coś, będzie mi miło.