sobota, 13 stycznia 2018

Rozgrzewająca zupa meksykańska

Dziś prezentuję mój ulubiony rodzaj zupy - czyli taką zupę, którą po prostu można się najeść! Zupa idealna na chłodniejsze dni, rozgrzewająca i sycąca dzięki zawartości mięsa. Zupa meksykańska bardzo dobrze nadaje się na jesienno-zimowy posiłek. Przypomina w smaku potrawę chilli con carne. Smacznego!

Składniki:

3 łyżki oliwy
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
300 g mielonej wołowiny
1 marchewka
1,25 l gorącego bulionu
1 puszka krojonych pomidorów
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka kukurydzy
przyprawy: 1 łyżeczka słodkiej papryki, 0,5 łyżeczki ostrej papryki, 0,5 łyżeczki tymianku i oregano, 0,5 mielonego kminku
sól, pieprz do smaku

Wykonanie:
W garnku na łyżce oliwy podsmażyć lekko pokrojoną w kostkę cebulę, dodać starty ząbek czosnku.
Dodać oliwę i mięso. Podsmażyć całość mieszając. Dodać przyprawy i dokładnie wymieszać.
Do garnka dodać pokrojoną w kostkę marchewkę i wlać bulion. Przykryć i dusić na małym ogniu ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy całość solą i pieprzem. Następnie dodajemy odcedzoną kukurydzę i fasolę z puszki. Gotujemy całość z lekko uchyloną pokrywką ok. 20 minut.

1 komentarz:

Copyright © Szablon wykonany przez Blonparia