Dorsz zapiekany z dynią

Ostatnio coraz częściej wybieram ryby, a najbardziej uwielbiam właśnie dorsza. Dzisiaj prosty przepis, w sumie pomysł na szybkie danie obiadowe, które tak naprawdę robi się samo i nie wymaga zbyt wiele zachodu.



Składniki na dorsza zapiekanego z dynią (1 porcja):
1 filet z dorsza
garść pomidorków koktajlowych
1 mała czerwona cebula
1/4 szklanki ryżu paraboiled
1/4 dyni piżmowej

Rybę skrapiamy sokiem z cytryny. Cebulę obieramy i kroimy na nierówne kawałki. Dynię obieramy i kroimy w grubszą kostkę. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy ryż, na środek układamy rybę i obok układamy na ryż warzywa. Całość doprawiamy pieprzem i solą, polewamy dość obficie oliwą z oliwek. Szczelnie przykrywamy folią aluminiową. Zapiekamy 10 minut w 180 stopniach, następnie zdejmujemy folię i zapiekamy kolejne 10 minut. Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Adbox

@xyunomai