piątek, 12 stycznia 2018

Cielęce pulpety z brokułem i sosem bazyliowym

Tym razem pulpeciki cielęce, lekkie dietetyczne z brokułem i sosem bazyliowym. Zapewniam że na jednym nie poprzestaniecie. Brokuł przemyciłam do mięsa i nawet oporni na warzywa zjedzą. Polecam dla dzieci i osób na diecie.















pulpety:
40 dkg cielęciny
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/4 brokuła
1 jajko
1/2 bułki
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej
sól, pieprz
przyprawa do mięsa
mąka pszenna

sos:
1 łyżka masła
1 łyżeczka mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 żółtko
1 garść liści bazylii
sól, pieprz czerwony

Cielęcinę, obraną cebulę, czosnek mielę maszynką. Do mięsa dodaję starty na tarce jarzynowej surowy brokuł,  bułkę namoczoną w mleku i odciśniętą, kaszę jaglaną, sól, pieprz, przyprawę do mięsa, jajko. Mięso mieszam i formuję kulki nieduże. Obtaczam w mące. w garnku zagotowuję dwa litry wody posolonej i wrzucam pulpety. Gotuję na wolnym ogniu około pięć minut.

Sos:

Na patelni rozpuszczam masło, dodaję mąkę i chwilę przesmażam Patelnię zdejmuję z gazu i wlewam zimne mleko, energicznie mieszam kirlejką. Zagotowuję, jak sos zrobi się za gęsty dolewam mleko. Zdejmuję z gazu i wbijam żółtko , już nie gotuję. Na końcu doprawiam solą, pieprzem, dodaję posiekaną bazylią.

1 komentarz: