W tym przepisie kluczowy jest ryż, jędrny i sypki, zrobiony według receptury, która nie wymaga żadnego zachodu.

Czas: 40 minut

Koszt dla dwóch osób: 7-8 zł

Poziom trudności: Łatwy

Ryż nie jest ulubionym składnikiem w naszej kuchni. Nie używamy go zbyt często (bo ja kocham ziemniaki, a Agnieszka makaron, więc o ryż nikt nie walczy ;-). Poza tym wolimy od niego różnego rodzaju kasze.

W tym daniu jednak naprawdę daje radę. Na jego przygotowanie potrzeba jedynie 17 minut – wychodzi sypki, jędrny i pachnący ziołami. Przepis na ryż pochodzi z serwisu Cooking.nyt.com, New York Timesa.

My całe danie zrobiliśmy już w niedzielę:) bo idealnie wpisuje się ono w nasz sposób gotowania, czyli wykorzystywania podobnych składników i pieczenia wszystkiego za jednym zamachem. Filety z kurczaka upiekliśmy razem z kurczakiem i warzywami. Ryż zrobił się sam:) Wykorzystaliśmy też tę samą suruwkę co w niedziele.

Danie można też według poniższego przepisu zrobić od podstaw. Wychodzi równie smaczne!

Zobacz menu na tydzień – fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia, w którym wykorzystaliśmy ten przepis.

Składniki:

Podwójna pierś z kurczaka

Marynata:

  • 2 łyżki miodu
  • Sok z całej średniej cytryny
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka ostrej papryki
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżeczka soli

Ryż a la pilaf: 

  • Pół szklanki ryżu
  • Szalotka lub mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • Liść laurowy
  • 1 łyżka suszonej kolendry lub tymianku
  • 1 szklanka wody
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1

Mieszamy składniki marynaty. Odstawiamy na kilka minut. Myjemy filety, osuszamy i dodajemy do marynaty. Odstawiamy na minimum 15 minut.

Krok 2

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Kurczaka osączamy z marynaty, przekładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 30-35 minut.

Krok 3

Przygotowujemy ryż. Ziarenka płuczemy pod strumieniem zimnej wody. Siekamy drobno szalotkę. Rozgrzewamy rondel i roztapiamy łyżkę masła. Po chwili dodajemy szalotkę. Mieszamy na ogniu przez 2-3 minuty. Dodajemy ryż, mieszamy przez kolejną minutę, po czym dodajemy suszone zioła, liść laurowy i zalewamy szklanką wody. Przykrywamy i gotujemy 17 minut. Po tym czasie ściągamy pokrywkę, mieszamy ryż, solimy i pieprzymy do smaku.

Krok 4

Kurczaka wyciągamy z pieca i odstawiamy na kilka minut, żeby soki równo rozprowadziły się w filetach.

Krok 5

Z pieczeni zostanie pyszny sos, pełny aromatów z marynaty. Przelewamy go na patelnię i podgrzewamy kilka minut, żeby płym odparował i zgęstniał. Dodajemy odrobinę skrobi lub mąki ziemniaczanej.

Krok 6

Filety kroimy w plastry, wykładamy na talerz, polewamy sosem. Podajemy z ryżem i surówką.