Orzechowy smak kaszy, rukoli i selera, do tego słodycz pomidorków i świeżość krojonego ogórka. W tle pikantne chorizo. Szybkie danie, do zrobienia w pół godziny, sycące i zdrowe.

Czas: 30 minut

Szacowany koszt dla 2 osób: 13 zł

Poziom trudności: łatwy

fit zamiast fast food

Prosta sałatka na początek tygodnia, zdrowa, lekka, a sycąca, bo komosa, choć niepozorna, to kasza pełną gębą:) Delikatna, ale jak zjesz to wiesz, że zjadłeś. Niestety, komosa to w naszym kraju delikates! W markecie za pakowaną w 100 gramowe torebki – 4 sztuki – żądają 17 zł! I nie znajdziecie jej w każdym spożywczym ani markecie (tak jakby to był jakiś ekskluzywny towar). Najlepiej więc poszukajcie komosy w internecie, na wagę, jest połowę tańsza od tej w torebkach!

Sałatka powstała jak większość naszych potraw z połączenia pieczonych składników, które upiekliśmy w niedzielę (nazwa Niedzielny kucharz zobowiązuje:) i świeżych, zrobionych albo dzień wcześniej, albo rano przed wyjściem do pracy.

Sałatkę spokojne możecie zrobić w wersji wegetariańskiej – wystarczy pominąć chorizo.

Zobacz całe nasze menu na ten tydzień – co zamiast fast food

Składniki:

  • 15 cm chorizo
  • 1/2 szklanki komosy
  • Upieczony mały seler
  • Garść rukoli
  • Ogórek pokrojony w kostkę
  • Garść pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • Łyżka suszonego estragonu
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Krok 1

Obieramy selera, kroimy w kostkę, skrapiamy olejem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. na 20 minut. Po 10 minutach dodajemy do piekarnika umyte pomidorki koktajlowe.

Krok 2

Komosę płuczemy pod strumieniem zimnej wody na sicie.

Krok 3

Rozgrzewamy patelnię i kładziemy na niej chorizo pokrojone w półplasterki. Podsmażamy, aż kiełbasa puści sok i lekko się przyrumieni. Ściągamy z patelni chorizo, a wysypujemy na nią komosę, chwilę mieszamy i zalewamy szklanką wrzątku. Przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy 15-20 minut do czasu, aż kasza wchłonie wodę. Pod koniec gotowania dodajemy suszony estragon.

Krok 4

Wyciągamy warzywa z piekarnika i przekładamy na patelnię z komosą. Dodajemy chorizo, solimy, pieprzymy.

Krok 5

Obieramy i kroimy w kostkę ogórka. Solimy go i przekładamy na sito, żeby ociekł z wody.

Kiedy kasza przestygnie dodajemy do niej ogórka, garść rukoli i starty parmezan. Następnie całość skrapiamy sokiem z cytryny, polewamy olejem i mieszamy. Smacznego!

Ta sałatka, zapakowana np. w słoik, doskonale nadaje się na lunch do pracy.