czwartek, 11 stycznia 2018

Sałatka z tuńczykiem

Dobra sałatka makaronowa z tuńczykiem, która super smakuje i szybko znika.


Skład: ~350-400 g ugotowanego i wystudzonego makaronu, 2 x ~160 g tuńczyka w kawałkach,
 ~350 g (puszka) cz. fasoli, ~300 g (puszka) kukurydzy, ~400 g marchewki z groszkiem,
5 ogórków słodko kwaśnych, sól i pieprz, 6 łyżek oleju i 2 łyżki octu jabłkowego.
*** opcjonalnie sałatkę można zrobić z majonezem, wówczas eliminujemy olej i ocet.


Makaron gotujemy w osolonej wodzie  i dobrze schładzamy, tuńczyka odsączamy,
fasolę- kukurydzę-groszek płuczemy i odsączamy, ogórki kroimy w kostkę.
Olej, ocet, sól i pieprz łączymy razem- powstanie sos do polania sałatki.


--


Jak wszystkie produkty mamy przygotowane, to wykładamy do miski przyprawiając.
Całość schładzamy w lodówce minimum przez jedną godzinę i potem serwujemy.


--


Smacznego ! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz