czwartek, 11 stycznia 2018

Dyniowy chleb na zakwasie orkiszowym

Dziś postanowiłam przetestować zakwas orkiszowy na drożdżach. Jest to dla mnie nowość bo zakwas sama robię, ale kusiło mnie i spróbowałam gotowego.


100 g dyni
1 łyżka oleju
1 łyżeczka soli
17 g zakwasu na drożdżach ( suchego )
1 łyżeczka cukru
350 ml ciepłej wody

Zakwas wymieszać z cukrem i ciepłą wodą i łyżką oleju w misie robota.
Potem wsypać mąkę wymieszaną z solą i dodać startą dynię.
Przez około 10 minut wyrabiać ciasto a potem zakryć je i zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Gdy podwoi objętość wyłożyć ciasto do foremki o wymiarach 11 x 25 cm wysmarowanej olejem i wysypanej mąką.
Oprószyć mąką i zostawić do ponownego wyrośnięcia.
Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą i nagrzać piekarnik do 200 stopni.
Szybko zrobić dowolne nacięcia na chlebie i wstawić blaszkę do piekarnika.
Chleb piec godzinę a potem wystudzić go na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i zachęcam do korzystania z przepisów.
Jednocześnie będzie mi miło jak skorzystasz z przepisów i podeślesz fotkę swojego wykonania danej potrawy a ja umieszczę ją w albumie na blogu i Fb.
Abym wiedziała o Twoich odwiedzinach zostaw komentarz ( uprzedzam, że anonimowe komentarze nie będą akceptowane, więc podpisz się proszę pod komentarzem. Nie ważne czy będzie pozytywny czy negatywny - po prostu chcę wiedzieć kto jest autorem komentarza ).
Zapraszam do odwiedzin.