środa, 10 stycznia 2018

Zapiekany camembert z rozmarynem i grzankami z posypką

Wyobraźcie sobie, siebie patrzących przez okno drewnianego, małego domku.
Za oknem białe szczyty gór z grafitowymi bruzdami skał wystających spod śniegu, ośnieżone sosny, świerki i modrzewie, zaspy po kolana, a w szybie odbija się ciepły blask ognia z kominka.
Siadacie w fotelu.
Na starym, drewnianym stoliku obok czeka gorący, pieczony Camembert, w którego płynnym, kremowym środku zanurzacie chrupiącą grzankę, obtaczając ją następnie w orzechowo-żurawinowej posypce.
Kęs...i serowa kremowość przetrącona aromatem rozmarynu z czosnkiem rozlewa się po waszym podniebieniu.
Chwilę później wkracza słodki żurawinowy akcent.
Eksplozja smaku! :D
Przytulnie, błogo i pysznie :)
I chociaż nie każdy z Was ma akurat za oknem taki widok i nie każdy w drewnianym domku (nie każdy, w tym też ja nie ;)), bo nawet śnieg trzeba by było sobie wyobrażać, to tą serową pyszność możecie poczuć na języku jeszcze dziś!
A potem na fali smaku odpłynąć w głowie do tej drewnianej chatki z kominkiem.
Przepis poniżej ;)







































Zapiekany camembert z rozmarynem i grzankami z posypką
Potrzebujesz:

  • 1 ser Camembert
  • 1 gałązkę świeżego rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku
  • ulubione pieczywo na grzanki
  • oliwę z oliwek
  • garść orzechów laskowych
  • garść suszonej żurawiny
Sposób przygotowania:
1. Na wierzchu sera wytnij nożem okręg i usuń cienką warstwę pleśni, zostawiając jej mały rant wokół.
2. Oberwij igiełki rozmarynu i powkłuwaj w miękki ser.
3. Czosnek obierz, pokrój w słupki i powkłuwaj w ser.
4. Skrop ser delikatnie oliwą i piecz 20min. w 180*C.
5. Pieczywo pokrój na mniejsze kawałki i podpiecz w piekarniku na grzanki.
6. Pokrusz orzechy, posiekaj żurawinę i wymieszaj je ze sobą.
7. Zajadaj gorący ser, zamaczając w nim ciepłą grzankę, a następnie obtaczając w orzechowej posypce.

Smacznego!





























Baked camembert with rosemary and croutons with sprinkles
Ingredients:
  • 1 Camembert cheese
  • 1 sprig of fresh rosemary
  • 1 garlic clove
  • favorite bread for toasts
  • olive oil
  • a handful of hazelnuts
  • a handful of dried cranberries
Method:
1. On the top of the cheese, cut a circle with a knife and remove the thin layer of mold, leaving a small edge around it.
2. Pluck rosemary needles and put them into soft cheese.
3. Peel the garlic, dice and put into cheese aswell.
4. Sprinkle the cheese gently with olive oil and bake 20 minutes. at 180 * C.
5. Cut bread into smaller pieces and toast in the oven.
6. Crush the nuts, chop the cranberries and mix it together.
7. Eat hot cheese, dipping a warm toast in it and then rolling it in a hazel sprinkle.

Enjoy!



4 komentarze:

  1. Kocham taki ser! Ta konsystencja jest najlepsza :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. To jest fenomenalne, pięknie wygląda i musi wspaniale smakować <3

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...