10 sty 2018

Ryba mielona w galarecie




Składniki:

800 g mrożonej ryby np. mintaj w kostkach

2 małe jajka 

3 łyżki posiekanego koperku 

1 łyżeczka soli 

1/2 łyżeczki pieprzu białego mielonego 

1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej mielonej

2 płaskie łyżki kaszy manny

1 łyżka bułki tartej 

 


Rybę rozmrozić, odcisnąć z wody. Zmielić. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać. 


Na kawałku foli spożywczej rozłożyć masę rybną formując wałek. Zawinąć go w folię a brzegi związać na węzeł. Baton zawinąć ponownie w folię i tak samo związać końce. Folię ponakłuwać, dosyć gęsto, wykałaczką.





Galareta:

marchewka 

kawałek pietruszki

kawałek selera

kilka zielonych liści pora

3 liście laurowe 

6 kulek ziela angielskiego 

żelatyna

przyprawa do ryb

sól, pieprz






Warzywa obrać, pokroić na mniejsze kawałki, dodać liście laurowe, ziele. Zalać wodą 1,5 litra. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Z wywaru warzywnego usunąć warzywa, zostawić sam płyn, do ciepłego włożyć baton rybny i gotować przez 40 minut, co 10 minut przekręcając na drugą stronę, aby mięso równomiernie się ugotowało. Odstawić do wystudzenia w wodzie. Zimny baton wyjąć i odwinąć z foli. Pokroić na grube plastry, ułożyć je na dnie półmiska. Na wierzchu można położyć kawałek wcześniej ugotowanej marchewki i listek pietruszki. Wodę z gotowania ryby ponownie zagotować, do gorącego wywaru dodać przyprawy według uznania, na koniec dodać żelatynę, ilość według instrukcji na opakowaniu, szybko i dokładnie wymieszać. Lekko ciepłym zalać rybę w półmisku. Wystudzić, wstawić do lodówki, aby galareta stężała. Wyśmienicie smakuje podana z sosem tatarskim.





SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz