Krem z jarmużu z jajkiem i chipsami

Sezon zimowy to najlepszy okres na dania z jarmużu, dlatego polecam wypróbować mój autorski przepis na zupę... zdrową i bardzo smaczną zupę krem z jarmużu, podaną z jajkiem ugotowanym na twardo, pestkami dyni oraz chipsami z jarmużu. Prosta w wykonaniu i gotowa w 30 minut!
Warto do swojej diety włączyć jarmuż, gdyż należy on do najzdrowszych warzyw - ma właściwości przeciwzapalne i zawiera silne przeciwutleniacz, w tym sulforafan, który ma silne właściwości antynowotworowe. Poza tym, jarmuż jest doskonałym źródłem żelaza, wapnia (jest go więcej niż w mleku), białka, błonnika oraz witamin C i K. Do tego jest niskokaloryczny. 
Musimy jednak pamiętać, że jarmuż zawiera również geitrogeny – związki wpływające na metabolizm jodu, przez co obniżają jego stężenie w organizmie oraz szczawiany, które mogą odkładać się w drogach moczowych oraz nerkach. Dlatego osoby cierpiące na choroby tarczycy oraz zmagające się z kamicą nie powinny jeść go zbyt często i w dużych ilościach.
Idealna na lekki obiad 😉



Składniki:
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 3-4 ziemniaki
  • 200 g świeżego jarmużu
  • 1-1,5 l bulionu warzywnego
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • 2-3 łyżki oliwy
Dodatkowo:
  • jajka ugotowane na twardo
  • pestki dyni

Wykonanie:

Jarmuż przekładamy na sitko, myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Garść jarmużu odkładamy na chipsy, resztę dodamy do zupy.
Jajka gotujemy na twardo.

Chipsy z jarmużu: Do miski wlewamy 1 łyżkę oliwy, dodajemy szczyptę soli i mieszamy. Jarmuż po umyciu, dokładnie osuszamy z wody. Odrywamy liście od twardych łodyżek. Łodyżki wyrzucamy a liście umieszczamy w misce z oliwą. Dokładnie obtaczamy w oliwie i rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak, aby kawałki jarmużu nie zachodziły na siebie. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 6-8 min. Studzimy.


Zupa: Cebule i czosnek obieramy ze skórki. Cebule kroimy w kostkę, a ząbki czosnku rozgniatamy. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę oraz czosnek. Smażymy do zeszklenia. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do zeszklonej cebuli z czosnkiem. Podsmażamy około 5-6 min. Dodajemy jarmuż  i po około 2 min. zalewamy całość bulionem. Zagotowujemy. Następnie gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie. Zestawiamy zupę z ognia i blendujemy na gładki krem. Przyprawiamy pieprzem, solą, sosem sojowym oraz sokiem z cytryny.
Zupę podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo, pestkami dyni oraz chipsami z jarmużu.




  





Komentarze

  1. Bardzo lubię świeży jarmuż, dlatego tym bardziej jestem ciekawa jak smakuje taka zupa :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Słabo znam jarmuż. Zupa ta przypomina mi szczawiową :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Coś jak szczawiowa tylko w innej wersji:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przyznam, że zupy z jarmużu nie robiłam. W jesieni miałam jego nadmiar i brak pomysłów. A tu taka pyszna zupka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudowny i bardzo smaczny krem z pożywnymi dodatkami :) Z przyjemnością zjadłabym taką zupkę :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy pomysł na zupę, muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za informacje na temat jarmużu. Nie wiedziałam, że przy chorej tarczycy powinnam ograniczyć jego spożycie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiele osób o tym nie wie, a ja też mam chorą tarczycę i trochę się tym interesuję :)

      Usuń
  8. Kremu z jarmużu jeszcze nie robiłam, za to chipsy tak - są przepyszne :).

    OdpowiedzUsuń
  9. I ja nie robiłam jeszcze kremu, muszę spróbować, bo mój partner uwielbia jarmuż :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny