Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Babka piaskowa z rodzynkami

 Babka piaskowa to ciasto, którego nie trzeba przedstawiać. Proste, pyszne, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu. Są wersje dwu-, trzy kolorowe. Moja dzisiejsza propozycja to wypiek z rodzynkami. Równie smaczny , co aromatyczny i mięciutki. Babkę piaskowa z rodzynkami przygotowuje się praktycznie tak samo, jak tradycyjną wersję, lecz dodajemy do niej rodzynki. Moim zdaniem ten wypiek polubią duzi i mali. Doskonałe na przyjęcia w ogrodzie. Polecam ! Składniki: 200 g masła 150 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru 50 g rodzynek 30 g cukru waniliowego 30 g cukier puder 10 g proszku do pieczenia 4 jajka Rodzynki parzymy wrzącą wodą przez 15 minut. Odcedzamy. Lekko posypujemy mąką pszenną. Białka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy na puch z dodatkiem cukru waniliowego i cukru. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy rodzynki. Mieszamy. Białka ubijamy na puch. Dodajemy do ciasta. Blachę kek

Śląskie ciasteczka imbirowe

Lubicie imbir? Bo ja tak. Imbir jest jedną z najzdrowszych przypraw. Główną zaletą imbiru jest to, iż potrafi łagodzić objawy  przeziębienia czy z migreny. Od dawna wiedzą to również Ślązacy, którzy wykorzystują imbir na różne sposoby. Jednym z nich są Śląskie ciasteczka imbirowe spotykane również pod nazwą Zozworki imbirki. Oryginalnie Śląskie ciasteczka imbirowe swoi kształtem przypominają korzeń imbiru, ja jednak nieco sobie ułatwiłam i po prostu uformowałam z ciasta zgrabne ciasteczka. Śląskie ciasteczka imbirowe są pełne aromatu, doskonale rozgrzewają po długim spacerze wraz z kubkiem ciepłej herbaty. Polecam!
Składniki:
250 g mąki krupczatki(1 i 1/2 szklanki)
120 g cukru(3/4 szklanki)
10 g imbiru sproszkowanego(1 łyżka)
3 jajka i 1 białko
Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę. Mąkę wraz z imbirem przesiewam. Przesianą mąkę wraz z imbirem dodaje do jajek. Krótko miksuje do połączenia się składników. Ciasto wykładam na stolnicę. Z ciasto dzielę na małe kulki wielkości orzecha włoskiego, które następnie lekko spłaszczam i umieszczam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka smaruję białkiem. Ciastka imbirowe piekę około 10 minut w 180 stopniach(do przyrumienienia). Studzę. Dowolnie dekoruję.
ciastka imbirowe, ciastka, imbir
ciastka imbirowe, ciastka, imbir
Smacznego!
Źródło:"Wielka księga z wypiekami", s. 112-113.


Komentarze

Popularne posty

Drukuj