wtorek, 9 stycznia 2018

Czekoladowa finezja z galaretką jagodową

Bardzo czekoladowe ciasto - czekoladowy biszkopt, czekoladowy krem! Do przełamania smaku jagodowa galaretka! Ciasto idealne dla czekoladowych łasuchów. Ciasto do popołudniowej kawy!




Biszkopt Brownie:

¼ szklanki mleka
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
100 g masła lub margaryny
100 g mlecznej czekolady
¾ szklanki cukru
2 jajka
2,5 łyżki jogurtu naturalnego
1 szklanka mąki pszennej
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
¼ łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
100 g mlecznej czekolady
100 g białej czekolady
500 ml śmietany 36%
2 łyżki cukru pudru
250 g serka mascarpone

Dodatkowo:
1 galaretka jagodowa


Biszkopt Brownie:
Do przygotowania biszkoptu nie używamy miksera. Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką. Do garnka przelewamy mleko i wsypujemy kawę rozpuszczalną. Podgrzewamy na wolnym ogniu. Dodajemy kawałki margaryny lub masła oraz połamaną mleczną czekoladę. Podgrzewamy i mieszamy do momentu, aż wszystkie składniki się rozpuszczą. Do ciepłej masy wsypujemy cukier, mieszamy i odstawiamy na kilka minut do przestygnięcia. W osobnej misce mieszamy ze sobą jajka i jogurt naturalny. Do jajek przelewamy czekoladową masę. Na końcu wsypujemy przesianą przez sitko mąkę, sodę i proszek do pieczenia. Dobrze wymieszaną masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 150*C piekarniku (bez funkcji termo obiegu) przez 60 minut (to tzw. suchego patyczka). Studzimy.

Krem:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia. Następnie serek mascarpone miksujemy z czekoladą. W osobnej misce ubijamy na sztywno śmietanę z cukrem pudrem. Do śmietany łyżka p łyżce dodajemy serek mascarpone. Miksujemy do połączenia się składników. Gotowy krem wykładamy na biszkopt. Wygładzamy i robimy rowki. Na wierzch wylewamy rozpuszczoną i przestudzoną galaretkę (galaretkę rozpuszczałam w 350 ml wody). Chłodzimy w lodówce.






2 komentarze: