wtorek, 9 stycznia 2018

Imprezowe zawijasy z tortilli

Czy wyobrażacie sobie przyjęcie/imprezę bez przekąsek? Ja nie. Dzisiejsza propozycja to ślimaczki z tortilli, szynki, szpinaku i ogórków konserwowych Krakus. Przygotowanie jest banalnie proste, ale za to efekt i smak przepyszny.
Zapraszam!
#sprytnieizdrowo #krakus


Składniki: (na ok. 8-10 kawałków )
1 placek tortilli
kilka plastrów szynki
2-3 ogórki korniszone Krakus
do posmarowania spodu jakiś serek na kanapki (ja użyłam o smaku chrzanowym)
kilka listków szpinaku lub rukoli

Przygotowanie:
Placek tortilli smarujemy cienką warstwą serka kanapkowego, następnie układamy równomiernie na całej powierzchni liście świeżego szpinaku lub rukolę, na to rozkładamy plastry szynkę. Na końcu rozkładamy z brzegu ogórki. Ciasno zwijamy w rulon. Taką tortillę zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny żeby przegryzło się ze sobą. Po tym czasie wyciągamy z lodówki, zdejmujemy w folię. Kroimy na plastry o grubości 1,5 cm i układamy na talerzu. Podajemy z ulubionym sosem. Możecie do tego dodać również plastry sera na szynkę a na to ogórki. Wówczas taką tortillę polecam chwilę podgrzać w piekarniku by ser rozpuścił się i wtedy kroimy oczywiście na większe kawałki. 

Nie dość że wygląda to ładnie to jeszcze jak smakuje! Mniam! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Blog prowadzony z pasją do gotowania. , Blogger