8 stycznia 2018

Sernik krówka

 Pyszny, puszysty sernik z masą krówkową na kakaowym spodzie. Podczas pieczenia pachnie obłędnie. Bardzo prosty i szybki. Polecam.

Składniki:
Spód:
  • 100g masła w temperaturze pokojowej 
  • 170g mąki pszennej tortowej 
  • 2 łyżki kakao 
  • 2 łyżki cukru 
  • 1 żółtko 
  • 1 łyżka śmietany 
Masa serowa: 
  • 50g masła w temperaturze pokojowej 
  • 800g gotowego sera na sernik (wyciągniętego z lodówki 2h przed pieczeniem, będzie się równomiernie piekł)
  • 160g cukru 
  • 4 duże jajka 
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej 
  • 250g gotowej masy krówkowej 
Polewa:
  • 150g masy krówkowej 
  • 100g białej czekolady 
Dodatkowo:
  • orzechy włoskie do ozdoby 
Przygotowanie:
Spód:
Wszystkie składniki na spód przełożyć do miski i przez chwilę zagniatać rękoma. Następnie mieszać mikserem, aż powstanie kruszonka. 
Tortownicę o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Wsypać do niej kruszonkę i wyrównać, nie dociskać.

Masa serowa:
Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Ciągle mieszając, dodać masło, następnie mąkę i ser. Wymieszać na jednolite ciasto.
Masę podzielić na dwie równe porcje. Do jednej dodać masę krówkową i wymieszać.

Na spód w tortownicy na przemian dodawać łyżką obie masy. Wierzch sernika wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika do 160ºC na funkcji góra-dół.
Piec przez 60-65 minut na najniższym poziomie piekarnika. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik przy uchylonych dzrzwiczkach na 30 minut.

Po wyjęciu z piekarnika nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i sernik odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Polewa:
Czekoladę połamać i razem z masą krówkową, która została w puszce, roztopić na parze.
Polewą udekorować wierzch sernika i poukładać orzechy włoskie.

Smacznego 😊



Źródło: klik

2 komentarze:

  1. Oh wygląda przepysznie! Muszę wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :D i bardzo zachęcam bo sernik jest pyszny :D

      Usuń