Składniki:
Spód:
- 100g masła w temperaturze pokojowej
- 170g mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki cukru
- 1 żółtko
- 1 łyżka śmietany
Masa serowa:
- 50g masła w temperaturze pokojowej
- 800g gotowego sera na sernik (wyciągniętego z lodówki 2h przed pieczeniem, będzie się równomiernie piekł)
- 160g cukru
- 4 duże jajka
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 250g gotowej masy krówkowej
Polewa:
- 150g masy krówkowej
- 100g białej czekolady
Dodatkowo:
- orzechy włoskie do ozdoby
Przygotowanie:
Spód:
Wszystkie składniki na spód przełożyć do miski i przez chwilę zagniatać rękoma. Następnie mieszać mikserem, aż powstanie kruszonka.
Tortownicę o średnicy 23-24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Wsypać do niej kruszonkę i wyrównać, nie dociskać.
Masa serowa:
Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Ciągle mieszając, dodać masło, następnie mąkę i ser. Wymieszać na jednolite ciasto.
Masę podzielić na dwie równe porcje. Do jednej dodać masę krówkową i wymieszać.
Na spód w tortownicy na przemian dodawać łyżką obie masy. Wierzch sernika wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika do 160ºC na funkcji góra-dół.
Masa serowa:
Jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Ciągle mieszając, dodać masło, następnie mąkę i ser. Wymieszać na jednolite ciasto.
Masę podzielić na dwie równe porcje. Do jednej dodać masę krówkową i wymieszać.
Na spód w tortownicy na przemian dodawać łyżką obie masy. Wierzch sernika wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika do 160ºC na funkcji góra-dół.
Piec przez 60-65 minut na najniższym poziomie piekarnika. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić sernik przy uchylonych dzrzwiczkach na 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i sernik odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Polewa:
Czekoladę połamać i razem z masą krówkową, która została w puszce, roztopić na parze.
Polewą udekorować wierzch sernika i poukładać orzechy włoskie.
Smacznego 😊
Źródło: klik
Po wyjęciu z piekarnika nożem oddzielić ciasto od brzegów tortownicy i sernik odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Polewa:
Czekoladę połamać i razem z masą krówkową, która została w puszce, roztopić na parze.
Polewą udekorować wierzch sernika i poukładać orzechy włoskie.
Smacznego 😊
Źródło: klik
Oh wygląda przepysznie! Muszę wypróbować przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :D i bardzo zachęcam bo sernik jest pyszny :D
Usuń