poniedziałek, 8 stycznia 2018

Szybkie ciasto ucierane z mrożonymi truskawkami

Dla wszystkich zapracowanych, przepis na ciacho, które zrobimy w kilka chwil. W zamrażarce znalazłam jeszcze truskawki,  więc wykorzystałam je do ciasta. Szybkie, proste i smaczne :-) Zapraszam 😊







Składniki (blaszka o wymiarach 23/33 cm) :
ciasto:
mąka pszenna 3 szklanki,
cukier 1 szklanka,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
jajka 5 szt,
olej 3/4 szklanki,
olejek waniliowy 1 łyżeczka,
starta skórka z pomarańczy 1 łyżeczka,

kruszonka:
mąka pszenna 1 szklanka,
margaryna 0,5 kostki,
cukier puder 0,5 szklanki,

dodatkowo:
truskawki mrożone 600 g,
bułka tarta,
cukier puder,

Sposób przygotowania:
Jajka ucieramy z cukrem, następnie stopniowo dodajemy olej i olejek waniliowy. W oddzielnej misce łączymy przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia oraz startą skórkę z pomarańczy. Suche składniki dodajemy do masy jajecznej i delikatnie mieszamy do połączenia składników. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę, delikatnie posypujemy bułką tartą, następnie układamy na cieście truskawki. Składniki kruszonki łączymy opuszkami palców i posypujemy nią wierzch ciasta. Piekarnik rozgrzewamy. Ciasto pieczemy w 180 st. C przez 1 h. aż włożony w środek ciasta patyczek będzie suchy. Upieczone i ostygnięte ciasto posypujemy cukrem pudrem. 



7 komentarzy:

  1. jak smacznie i letnio wygląda

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie mrożone owoce przydają się zimą :) można choć przez chwilę poczuć smak lata :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mrożone truskawki wkładać czy najpierw je rozmrozic ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na placek układamy zamrożone truskawki, podczas pieczenia się rozmrożą. Pozdrawiam

      Usuń
  4. A pięć z termobieguem czy tylko góra dół?

    OdpowiedzUsuń