zakręcona pizza margherita – ekspresowa z ciasta francuskiego

7995

składniki:
2 arkusze ciasta francuskiego
ok. 150 g sera mozzarella lub dowolnie innego ulubionego
ok. 150 ml sosu pomidorowego lub przecieru pomidorowego lub ketchupu
oregano, suszone
1 jajko wymieszane z 1 łyżką wodą

wykonanie:
Z każdego arkusza ciasta francuskiego wycinamy dwa jednakowe kwadraty (u mnie 25x25cm) a następnie ścinamy kąty formując koło. Pierwsze wycięte koło z ciasta umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy na nim sos, posypujemy oregano a następnie startym serem. Przykrywamy drugim, wyciętym ciastem. Na środku umieszczamy szklankę. Ostrym nożem wycinamy paski, przecinając dwie warstwy ciasta a następnie skręcamy je wokół własnej osi. Sklejamy końce. Całość smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w 200 st. C, przez ok. 15 min., lub do zrumienienia. Podajemy na ciepło z ketchupem lub ulubionym sosem.

Z pozostałego ciasta możemy zrobić ciasteczka, np. posypujemy ciasto cukrem i wycinamy dowolne kształty.

inspiracja z przepisu moje wypieki.com

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here