poniedziałek, 8 stycznia 2018

Medaliony indycze z pieczarkami

     Przyznam się bez bicia, że ja nigdy niczego, ani nikogo nie udusiłem😊. Jakoś nigdy nie miałem ochoty na pichcenie czegoś duszonego, a jako choleryk💥 i ekstrawertyk💥, daje ujście swoim emocjom💨, wyrażając je słownie💬 i po kilku minutach ciśnienie wraca do normy...
    Nie wiem czy pamiętacie historie, kiedy Michał Anioł zapytany:
- Jak pan to robi, że tak pięknie rzeźbi?
- Odparł:
- Ja widzę w kamieniu tą rzeźbę, ona tam już jest, ja tylko odłupuję to co nie potrzebne. - No jakoś tak to było...😀
     Wnioskuję dalej, że ten indyk pragnął być uduszony... A Agnieszka jako artystka w kuchni😁, niczym Michał Anioł w pracowni, widziała tę wolę indyka... i indyk znalazł się w rondelku... A Wy macie kolejny przepis... 😎

Składniki:
  • 6 szt medalionów indyczych (ilość jest uzależniona od członków rodziny)
  • 250g pieczarek (może być więcej)
  • 3 cebule
  • 1 papryczka chili (można użyć pieprz cayenne)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 listki laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
Przygotowanie:

Umyte i osuszone mięso🍗 podsmażamy na patelni z dwóch stron (od intensywności podsmażenia zależy kolor sosu, im słabiej podsmażymy mięsko tym jaśniejszy wyjdzie sos). Całą zawartość patelni przekładamy do rondla, dodajemy papryczkę chili, listek laurowy, ziele angielskie, pokrojoną cebulkę, zalewamy szklanką wody, przykrywamy pokrywką i dusimy. W połowie duszenia dodajemy pokrojone pieczarki🍄 (jeśli są małe możemy dodać w całości). Dusimy do momentu aż mięso🍗 będzie miękkie (może się okazać, że w trakcie duszenia trzeba będzie dodać troszkę wody💧, ale nie za dużo, aby sos nie był zbyt rzadki - niczym go nie będziemy zagęszczać). Mięsko indycze🍗 aby było miękkie potrzebuje około 1-1,5 godziny⏰ duszenia. Jeśli mięso jest już miękkie dodajemy przeciśnięty czosnek, doprawiamy solą i pieprzem (z ilością pieprzu uważać bo wcześniej była dodana papryczka chili). Trzymamy jeszcze ze 2 minuty na ogniu🔥 aby smaki się połączyły i gotowe. Aby mieć gładki sos możemy potraktować go blenderem (wyjmując wcześniej pieczarki, listek laurowy, ziele i papryczkę chili), ale nie jest to konieczne.


Smacznego :) 

Zapraszamy na nasz kanał na YouTube:
www.youtube.com/c/DietaRozdzielna

ZaSubskrybuj😀❗ i daj łapkę w górę👍 😁❗



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz