KOPYTKA Z TWAROGIEM

Zakasłam rękawy i dziś przygotowałam twarogowe kopytka zwane inaczej ruskimi kluskami. Adwentowy, słodki obiad, kolacja lub śniadanie. Uwielbiamy je wszyscy!


 Składniki:
300g twarogu
300g ugotowanych ziemniaków
1 jajo
Mąka

Ponadto:
Jogurt naturalny
Maliny


Ugotowane ziemniaki i ser przeciskamy przez praskę. Dodajemy ¼ objętości ziemniaków mąkę oraz jajo. Zagniatamy ciasto.
Ciasto dzielimy na części i robimy z nich wałki. Kropimy po skosie na mniejsze kawałki.
Kopytka wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy ok 5 minut od momentu wypłynięcia. Odcedzamy.

  
Maliny rozgniatamy widelcem, dodajemy jogurt i mieszamy do uzyskania jednolitego sosu. Polewamy nim kopytka.


Smacznego!


Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :).
Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com.
Fotografię opublikuję w komentarzach oczywiście z podpisem osoby, która wykonała dzieło.


Komentarze

Popularne posty