poniedziałek, stycznia 08, 2018

Ciasto z kremem straciatella i porzeczkami

Ciasto z bitą śmietaną

Kruche ciasto z kremem straciatella,bitą śmietaną i nutą czerwonej porzeczki.Idealne połączenie smaków.

Składniki na ciasto:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • cukier wanilinowy
  • 125 g margaryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • łyżka kakao
Zimną margarynę pokroić w kostkę i połączyć z resztą składników.Zagnieść ciasto.Wyrobione ciasto zawinąć w folię i schłodzić pół godziny.Wylepić tortownicę wraz z bokami i piec w 180C przez ok.40 minut.

Krem:
  • 300 g śmietany 18% (w temperaturze pokojowej)
  • 250 g serka mascarpone (w temperaturze pokojowej)
  • łyżka żelatyny
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 4-5 łyżek cukru pudru
  • łyżka cukru wanilinowego
Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody.Czekoladę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.Śmietanę zmiksować z serkiem mascarpone i cukrami.Żelatynę połączyć z masą,dodać czekoladę wymieszać i,wyłożyć na ciasto.Wstawić do lodówki.

Masa śmietanowo-porzeczkowa:
  • 300 ml śmietanki 30%
  • opakowanie śmietan-fix
  • 2 łyżki cukru pudru
  • szklanka czerwonych porzeczek
  • 3 łyżki cukru
Porzeczki zasypać cukrem,włożyć do rondelka i gotować aż owoce zaczną się rozpadać.Zdjąć z ognia,przetrzeć przez sitko i wstawić do lodówki.
Zimną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem. Bitą śmietanę wyłożyć na masę straciatella.Mus porzeczkowy rozłożyć na wierzchu i delikatnie przemieszać widelcem.Wstawić do lodówki.






3 komentarze:

Dziękuję za każdy komentarz

Copyright © 2016 Anielskie wypieki , Blogger