Policzki wołowe z wolnowaru

Oceń ten wpis!

Jakiś czas temu na zlocie foodtrucków zjedliśmy kanapkę z policzkami wołowymi i była pyszna. Od tego czasu cały czas te policzki chodziły nam po głowie ;))
Tylko oczywiście w wersji mocno azjatyckiej. Chodziły, chodziły i w końcu sobie wychodziły ścieżkę u Warszawskich Rzeźników. Ponieważ w międzyczasie kupiliśmy wolnowar (którego jak wiecie jesteśmy fanami) to wiadomo było, że będą to policzki z wolnowaru.
Trzeba było tylko wymyślić marynatę, nastawić maszynę i zająć się na co najmniej osiem godzin innymi sprawami. A wieczorem można już było cieszyć się jednym z najdelikatniejszych mięs z woła. Policzki i wolnowar to najlepsza para pod słońcem. Jak dodacie do tego sos rybny i kilka innych przypraw, jedynym czego jeszcze będzie potrzebowali będzie dobre towarzystwo do wspólnego jedzenia. Najważniejsze to cieszyć się jedzeniem w doborowym towarzystwie. Czego i Wam i sobie życzymy przed zbliżającym się weekendem 😉

Policzki wołowe z wolnowaru

fot cookandwatch com policzki wolowe po zrobieni Policzki wołowe z wolnowaru

Policzki wołowe z wolnowaru

Składniki:

      • 4 policzki wołowe pokrojone na 4
      • 2 trawy cytrynowe
      • 4 ząbki czosnku
      • 1/2 soku z limonki
      • 2 łyżki sosu rybnego
      • 1,5 łyżki pasty czerwonej curry
      • 1 łyżeczka pieprzu
      • 1/2 łyżeczki  wietnamskiej vegety
      • 2 i 1/2 łyżki oleju
      • 1 łyżka cukru
      • odrobina soli
      • 1 cebula biała pokrojona w piórka
      • 2 cebule czerwone pokrojone w piórka
      • 6 marchewek obranych i pokrojonych w plasterki

Sposób przygotowania

  1. Trawę cytrynowa zgnieść bokiem noża i posiekać bardzo drobno.
  2. Podobnie zrobić z czosnkiem.
  3. Dodać sok z limonki, sos rybny, pastę curry, pieprz, wietnamską vegetę, 2 łyżki oleju, cukier i trochę soli.
  4. Wymieszać dokładnie i marynować mięso od 12 do 24 godzin.
  5. Rozgrzać woka, wlać 1/2 łyżki oleju i przesmażyć, ciągle mieszając mięso.
  6. Przełożyć wszystko do wolnowaru, dodać marchewkę i cebulę, wymieszać dokładnie, dodać 100 ml wody i nastawić na długie pieczenie (7-10 godzin).
  7. Mieszać od czasu do czasu.
  8. Podawać z ryżem lub pieczywem.

Smacznego!!!
Wasza slodkokwasna.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *