Toskański pudding z ricotty.
Pudding z ricotty pokazałem na zdjęciu w sposób niemal letni, ale mam wrażenie, że ten bardzo prosty deser smakuje zimowo. To pewnie przez cynamon i suszone owoce - towarzystwo, które kojarzy się mocno grudniowo. Inne silne skojarzenie, to wielkanocna pascha - czyli również świątecznie. No cóż, skojarzenia można pielęgnować, lub przełamywać - jak kto woli. Ważne, że powód do nich smakuje bardzo dobrze, a produkuje się naprawdę szybko i łatwo. Wypróbujcie.
Składniki (na 4 małe kokilki):
Składniki (na 4 małe kokilki):
- 250 g ricotty
- 75 g mieszanych suszonych owoców (lub tylko rodzynek)
- 3 duże żółtka
- 40 g drobnego cukru
- 2/3 łyżeczki cynamonu
- skórka otarta z 1/2 pomarańczy (lub 1 cytryny)
- masło
- gęsta kwaśna śmietana do podania (opcjonalnie)
Wykonanie:
- Suszone owoce posiekać i zalać gorącą wodą na 10 minut. Odsączyć.
- Żółtka utrzeć z cukrem i wymieszać dokładnie z ricottą.
- Dodać cynamon, skórkę cytrusową oraz suszone owoce. Wymieszać.
- Nałożyć masę do kokilek natłuszczonych bardzo dokładnie masłem.
- Piec w temperaturze 180 stopni około 20 minut. Wierzch puddingu powinien się związać, a brzegi delikatnie odchodzić od ścianek kokilek.
- Pudding można podać w kokilkach lub wyjąć z nich delikatnie, odwracając na talerzyku.
- Można podać z kleksem gęstej śmietany.
Komentarze
Prześlij komentarz