Ryba po grecku

 

Znane, lubiane danie.

Odkąd pamiętam rządziła na stole podczas każdej imprezy rodzinnej.

Składniki:

Filety białej ryby – może być dorsz – ja najczęściej go używam, ale także polecam, morszczuka, miruny, mintaja ryba może być mrożona albo świeża

3 marchewki

2 pietruszki

1/4 selera

1 cebula

1 mały por

1 łyżeczka soli

3 jajka

3 ziela angielskie

1 liść laurowy

pieprz

papryka słodka

koncentrat pomidorowy

olej do smażenia ryby

bułka tarta do panierki lub mąka

Rybę solę, pieprzę, smażę obtoczoną w jajku i w bułce. Odstawiam na talerz – ryba czeka 🙂

Marchewkę, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Przełożyć do garnka i zalać wrzącą wodą, posolić. Gotować przez 15. Pod koniec dodać ziele angielskie i listek laurowy.

Cebulę i pora pokroić w półplasterki i zeszklić na patelni na oleju, dodać ugotowane warzywa, chwilę smażyć. Dodać wodę z gotujących się warzyw- około 1/3 szklanki i koncentrat.

Doprawić do smaku solą, pieprzem, papryką.

Warzywa ułożyć na rybie. Najlepiej smakuje po kilku godzinach gdy smak warzyw przejdzie do ryby.

 

ryba po grecku