Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Wiśniowy miodownik

 Moja dzisiejsza propozycja to wyjątkowy przepis na ponadczasowe ciasto jakim jest miodownik. Miodownik to wypiek, który pojawia się na polskich stołach od wielu lat. Moja dzisiejsza propozycja to wersja z wiśniami. Wiśnie na tle słodkiego kremu budyniowego i miodowego ciasta nadają nieco kwaskowy smak wypiekowi. Moim zdaniem jest to doskonałe ciasto na święta lub spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: ciasto miodowe 400 g mąki pszennej 200 g masła 200 g cukru pudru 50 g miodu 15 g proszku do pieczenia 1 jajko krem budyniowy 750 ml mleka 200 g masła 150 g cukru 120 g budyniu waniliowego 30 g cukru waniliowego 30 g mąki ziemniaczanej 3 żółtka dodatkowo 200 g dżemu wiśniowego Ciasto miodowe : Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 części. Każdą oddzielnie pieczemy w 180 stopniach przez 7 minut w prostokątnej formie. Płaty ciasta studzimy. Krem budyniowy : 500 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku rozpuszczamy budynie, mąki i żółtka. Dodajemy mieszank

Sernik zebra

Znacie ciasto zebra? Pewnie, że tak. Jest to niezwykle proste ciasto, które odpowiednio wlane do formy tworzy charakterystyczną zebrę. Ale czy  sernik może być w pasy? Oczywiście. Sernik zebra jest to pełne charakteru ciasto , którego symbolem są pasy biało - czarne niczym zebra. Sernik jest dosyć łatwo przygotować i nie zajmuje dużo czasu. Jest przy tym bardzo puszysty. U mnie w domu, gdy przygotowałam pierwszy raz sernik zebrę wywołał nie małe poruszenie i zachwyt. Myślę, że i u was będzie podobnie. Polecam!
Składniki:
ciasto
350 g kruchych ciastek lub herbatników
50 g masła
masa serowa
1 kg sera twarogowego(trzykrotnie mielonego)
180 g cukru
60 g proszku budyniowego(1 opakowanie)
3 jajka
aromat waniliowy
masa czekoladowa
200 g masła
200 g czekolady(2 tabliczki)
180 g mąki(1 szklanka)
120 g cukru(3/4 szklanki)
30 ml mleka
3 jajka
aromat migdałowy
polewa
100 g czekolady(1 tabliczka)
25 g masła
dowolne ozdoby
Ciastka(lub herbatniki) mielimy. Masło roztapiamy i strudzimy. Łączymy zmielone ciasta z masłem. Ciasta z masłem chłodzimy około 20 minut.
Jajka ucieramy z cukrem. Do ubitych jajek dodajemy ser. krótko miksujemy do połączenia składników. Dodajemy proszek budyniowy. Krótko miksujemy.
Czekoladę łamiemy na kawałki, masło kroimy na mniejsze części. Całość  rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Jajka ucieramy z cukrem. Do ubitych jajek dodajemy rozpuszczoną czekoladę wraz z masłem oraz przesianą mąkę. Miksujemy do połączenia się składników.
Dno tortownicy smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Na spodzie układamy chłodne ciastka. Na ciastka nalewać naprzemiennie po jednej łyżce masy serowej i czekoladowej. Postępować tak do wyczerpania się składników. Sernik pieczemy około 70 minut w 170 stopniach. Studzimy.
Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy wraz z masłem nad kąpielą wodną. Polewamy wystudzony sernik. Dowolnie dekorujemy.
sernik, sernik zebra
Smacznego!


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj