czwartek, 4 stycznia 2018

Sernik ze słonym karmelem i białą czekoladą - POEZJA

Uwielbiam słony karmel ! A w połączeniu z sernikiem smak jest nieziemski!! Możecie spróbować karmel własnej roboty, ale powiem wam szczerze, że próbowałam 3 krotnie i mimo małego ognia na kuchence cukier przypalał się i w końcu kupiłam gotową masę kajmakową, którą "doprawiłam" po swojemu.
 Koniecznie spróbujcie!


Składniki:

SPÓD:
250 g ciastek pełnoziarnistych
100 g masła roztopionego

MASA SEROWA (składniki powinny być w temperaturze pokojowej):
700 g zmielonego trzykrotnie twarogu lub gotowe z wiaderka do sernika (ja użyłam mielonego)
125 ml śmietany 30%
5 jajek
3/4 szklanki cukru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
225 g białej czekolady (roztopionej w kąpieli wodnej i lekko przestudzonej, ale nadal płynnej)

SŁONY KARMEL:
1 puszka (400 g) masy kajmakowej
szczypta soli

Dodatkowo:
solone orzeszki ziemne

Przygotowanie:
Zaczynamy od zrobienia spodu. Ciastka rozkruszamy dosłownie na "piasek" (zrobiłam to umieszczając ciastka w torebce foliowej i zgniataniu wałkiem do ciasta). Pokruszone ciastka mieszamy z roztopionym masłem, a następnie równomiernie rozprowadzamy w blasze wyłożonej papierem (ja użyłam szklaną brytfannę, ponieważ sernik jest pieczony w kąpieli wodnej i wiem, że szklana brytfanna nie przepuści ani odrobiny wody do ciasta). Ciastka wyrównujemy najlepiej ugniatając np. szklanką. Odstawiamy do lodówki na czas zrobienia masy serowej.

W misie miksera umieszczamy wszystkie składniki na masę serową. Miksujemy do połączenia składników. Zbyt długie ubijanie masy serowej spowoduje nie potrzebne napowietrzanie, przez co sernik urośnie i opadnie. A tego nie chcemy. Gotową masę serową przelewamy na spód ciasteczkowy i pieczemy w kąpieli wodnej. Blachę z sernikiem umieszczamy w innej formie w której zmieści się sernik, zalewamy wrzącą wodą do 3/4 wysokości sernika. Pieczemy w temperaturze 160 stopni Celsjusza przez około 80 minut. Po tm czasie powierzchnia sernika powinna być ścięta przy dotykaniu patyczkiem. Po upieczeniu zostawiamy jeszcze w piekarniku przez jakieś 40 minut przy lekko uchylonych drzwiach. Po tym czasie wyciągamy i studzimy

Kiedy sernik już będzie zimny przygotowujemy słony karmel.
Do rondelka wrzucam z puszki gotowy kajmak, chwilę mieszamy na niewielkim ogniu i mieszamy dokładnie. Dzięki temu mamy pewność, że jeżeli były jakieś grudki karmelu to się po prostu rozpuszczą. Doprawiamy szczyptą soli - tak na prawdę do smaku. W zależności jaki stopień słonego karmelu wam posmakuje tyle dosypujcie soli. Ale polecam robić to stopniowo. Taki karmel chwilę studzimy i polewamy wierzch sernika. Dookoła układamy solone orzeszki ziemne! Gotowe.

Jak widzicie jest trochę zabawy z tym ciastem, ale smak jego wynagradza wszystkie trudy :). Koniecznie dajcie znać w komentarzach, czy robiliście już takie ciasto!




#beko #ciastojakzobrazka
Zawsze miałam problem, kiedy ubijałam śmietanę, że pryskała ona wszędzie dookoła i owijałam miskę ręcznikiem papierowym, a mimo to zawsze pryskało. Dzięki temu pomysłowi już wiem, że ubijanie śmietany oraz rzadkich produktów nie będzie sprawiało mi problemów z pryskaniem dookoła wszystkiego! Koniecznie obejrzyjcie i wypróbujcie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Blog prowadzony z pasją do gotowania. , Blogger