.

.

czwartek, 4 stycznia 2018

Deser kokosowy z chia wg Aleex


Pierwszy tydzień stycznia spędzam w domu z chorobą za pan brat. Nie, nie martwię się tym. Przeziębienie powoli mija, a ponieważ zaczęło się jeszcze w grudniu, traktuję je jako rozstanie ze złymi pozostałościami z 2017 roku. Nie mam jeszcze siły ani ochoty na długie siedzenie w kuchni, dlatego zapraszam Was na pyszny deser. Przepis dostałam od mojej Gwiazdeczki już jakiś czas temu, ale trochę o nim zapomniałam. Aż do teraz.
Zrobiłam. I co? No polecam oczywiście, bo przygotowanie zajmuje kilka chwil, smak jest oryginalny i ciekawy, a wygląd pobudza ochotę na więcej. Zróbcie go koniecznie na jakąś zbliżającą się imprezę. Będzie pysznie.

Składniki:

• 1 puszka mleka kokosowego (ok. 450 ml)
• 1 szklanka mleka 2%
• 2 pełne łyżki cukru pudru
• 3 czubate łyżki wiórków
• 3-4 łyżki nasion chia
• 1 puszka frużeliny owocowej, a w sezonie świeże owoce

Sposób przygotowania:

1. Mleko kokosowe, mleko, cukier i wiórki umieścić w wyższym naczyniu. Dokładnie zblendować. W razie potrzeby dosłodzić do smaku.



2. Do masy kokosowej dodać 3-4 łyżki chia, wymieszać.



3. Masę przełożyć do pucharków, zostawiając trochę miejsca na górze.


4. Na masę wyłożyć frużelinę owocową, ja użyłam wiśniowej. W sezonie można zastąpić frużelinę zmiksowanymi owocami jagodowymi.


5. Porcje deseru wstawić na kilka godzin do lodówki.


Smacznego.

4 komentarze:

  1. Mniam, pyszności!Życzę szybkiego powrotu do zdrowia :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie próbowałam nasion chia... chyba czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam! Przede wszystkim życzę zdrowia na cały rok 2018.
    Mam pytanie odnośnie nasion chia.Gdzie je mozna kupić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Teraz już wszędzie. Nasiona chia są w marketach, sklepach ze zdrową żywnością, na allegro, nawet na bazarze :) Pozdrawiam, Aleex :)

      Usuń