Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym

Składniki:

1/2 kg mięso z udek indyka

1 czerstwa bułka

1/2 cebuli

1 jajko

2 łyżki mąki pszennej

1/2 łyżki mąki ziemniaczanej

2-3 łyżki posiekanego koperku

2 szklaki bulionu

1 szklanka mleka

sól, pieprz

słodka papryka

zioła prowansalskie

Przygotowanie:

Mięso zmielić w maszynce razem z cebulą i bułką. Dodać jajko i przyprawy, dokładnie wymieszać. Bulion i mleko wlać do garnka i zagotować. Z mięsa formować pulpeciki, obtaczać w mące pszennej i wrzucać do garnka, dodać koperek i całość gotować około 15-20 minut. Sos doprawić do smaku. Mąkę ziemniaczaną rozmieszać w 1/2 szklanki wody, wlać do pulpetów, wymieszać i gotować jeszcze 5 minut. Podawać z ryżem. Smacznego 🙂

pulpeciki z indyka

3 uwagi do wpisu “Pulpeciki z indyka w sosie koperkowym

Dodaj komentarz