Kremowy, delikatny a przy tym wyrazisty w smaku hummus. Idealny z domowym pieczywem czy warzywami. Moja ulubiona pasta zdecydowanie. Mogłabym wcinać na okrągło. 

Składniki (na baaaaardzo dużą miskę hummusu):

  • 700 gram ciecierzycy z puszki 
  • 1/2 szklanki pasty tahini 
  • 100 gram suszonych pomidorów 
  • 150 gram zielonych oliwek 
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek 
  • szczypta chili, soli i pieprzu 
  • sok z połowy cytryny 
Domowe bagietki (przepis na 10 sztuk)

  • 500 gram mąki pszennej tortowej lub 00 lub semoliny 
  • 2 opakowania suchych drożdży (2x 7 gram)
  • 100 gram masła 
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek 
  • łyżka soli 
  • łyżka cukru 
  • 1 szklanka ciepłej wody 
  • 2 jaja 
Mąkę mieszam z drożdżami, solą i cukrem. Masło rozpuszczam. Do składników suchych dodaję rozpuszczone masło i ciepłą wodę oraz jajka. Składniki mieszam, jeżeli klei się do rąk dodaję oliwę z oliwek, natomiast jeżeli jest zbyt zbite dodaję odrobinę więcej ciepłej wody. Wyrabiam dokładnie ciasto, tak długo aż uzyskam gładką i jednolitą masę. Trwa to około 10 minut. Ciasto odstawiam do wyrośnięcia na godzinę. Powinno podwoić swoją objętość. Z ciasta formuję podłużne bułki, które układam w blaszce w odstępach 5 cm od siebie i pozostawiam do kolejnego wyrośnięcia na 15-20 minut. Przed upieczeniem posmaruj pieczywo oliwą z oliwek lub roztrzepanym jajkiem. Piecz bułki maksymalnie 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Ciecierzycę, past tahini, suszone pomidory, oliwki, przyprawy, sok z cytryny oraz oliwę z oliwek zmiksuj na gładką pastę. Jeżeli jest zbyt gęsta dodaj odrobinę wody mineralnej. Na koniec dopraw do smaku jeżeli uznasz to za konieczne. Gotowy hummus podawaj z upieczoną bagietką lub ulubionymi warzywami.

Smacznego, Klaudia!





Brak komentarzy