środa, 3 stycznia 2018

Ciasto Pawi ogon

Pyszne ciasto, które jest nieco pracochłonne, ale za to bardzo efektowne i smaczne! Zapraszam 😊




Składniki (blaszka o wymiarach 23/33 cm):
ciasto:
mąka pszenna 4 szklanki,
cukier puder 2/3 szklanki,
jajko 1 szt,
żółtka 2 szt,
margaryna 250 g,
śmietana 0.5 szklanki 18%,
proszek do pieczenia 2 łyżeczki,
orzechy włoskie posiekane 0,5 szklanki,
marmolada wieloowocowa 1 mały słoik,

masa:
mleko 1 l,
budyń śmietankowy 2 szt,
mąka pszenna 3 łyżki,
cukier 5 łyżek,
masło 200 g,

dodatkowo:
galaretka zielona 2 szt,
woda 3 szklanki,
biszkopty okrągłe duża paczka,
czekolada mleczna 1 tabliczka,
śmietanka 30% 6 łyżek,

Sposób przygotowania:
Ciasto: Mąkę przesiać, dodać cukier puder, proszek do pieczenia, margarynę i posiekać nożem. Następnie dodać jajka, żółtko i śmietanę i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 4 równe części i wkładamy do lodówki na 30 min. Po tym czasie wyciągamy jedną część ciasta i rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Piekarnik rozgrzewamy. Ciasto  układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy w 180 stopniach przez 20-30 min aż ciasto będzie złociste. 
Pozostałe części ciasta rozwałkowujemy na wielkość blaszki, smarujemy marmoladą i posypujemy posiekanymi orzechami. Zwijamy rolady i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pieczemy w 180 st. C przez 20-30 min. aż rolady będą złociste, a włożony w nie patyczek będzie suchy. Upieczony spód i rolady odstawiamy do ostygnięcia. 
Krem: 3 szklanki mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i stawiamy na palnik. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy i mąkę pszenną. Gdy mleko zacznie się gotować, to powoli wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy i energicznie mieszamy, aby podczas gotowania nie powstały grudki. Budyń gotujemy 3 min. Następnie budyń przykrywamy folią aluminiową, aby na wierzchu nie powstał kożuch i odstawiamy do ostygnięcia. 
Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy po łyżce budyniu i ucieramy na gładką masę. 
W blaszce układamy kruchy spód, następnie nakładamy połowę masy budyniowej, następnie na masie układamy rolady. 
Galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach wody, gdy zaczną tężeć to wlewamy je między rolady. Gdy galaretki zastygną to nakładamy pozostałą masę. Następnie układamy okrągłe biszkopty.
Do rondelka wkładamy połamaną czekoladę i wlewamy śmietankę. Rondel ustawiamy na małej mocy palnika i rozpuszczamy czekoladę, przez cały czas mieszając. Wierzch ciasta polewamy gotową polewą. Ciasto przechowujemy w lodówce. 

Przepis zaczerpnięty ze strony: przepisyjoli




3 komentarze:

  1. ale się świetnie prezentuje! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy to drugie ciasto pieczemy zwiniete w rulon

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedno ciasto pieczemy na wielkość blaszki prostokątne a z 3 części robimy rolady. Pozdrawiam

      Usuń