Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Tort Kinder Country (bez pieczenia)

 Moja dzisiejsza propozycja na weekend majowy to pyszny i łatwy Tort Kinder Country. Bazą deseru są biszkopty i serek mascarpone. Ciasto jest łatwe i proste w przygotowaniu. Potrzebujemy dosłownie kilku składników. Moim zdaniem jest to tort na niezwykłe okazje. Sprawdzi się na małe i duże spotkania rodzinne. Polecam ! Składniki: masa jasna 250 g serka mascarpone  100 g cukru pudru 100 g czekolady białej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu masa ciemna 250 g serka mascarpone 100 g cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej 100 ml śmietany 30% 10 g śmietanfixu dodatkowo 300 g biszkoptów dowolnych 200 g płatków śniadaniowych z miodem typu "Kangus" 100 g czekolady ciemnej Masa jasna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodajemy serek mascarpone. Miksujemy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Dodajemy do masy. Dodajemy śmietanfix. Miksujemy. Dodajemy 50 g płatków śniadaniowych. Mieszamy. Masa ciemna : Zimną śmietanę ubijamy na puch. Dodajemy cukier puder. Dodaje

Tradycyjny sernik na herbatnikach

Tradycyjny sernik na herbatnikach to jeden z moich ulubionych przepisów. Sernik na herbatnikach jest dosyć łatwym przepisem. Nie wymaga mozolnego zagniatania składników, co w efekcie skraca znacząco czas przygotowania ciasta. Sernik na herbatnikach jest bardzo puszysty co powoduje, że wprost rozpływa się w ustach. Mój przepis na tradycyjny sernik na herbatnikach wzbogaciłam o dodatek rodzynek, ale możecie spokojnie pominąć je jeśli ich nie lubicie. Puszysty sernik na herbatnikach gości u mnie w rodzinie od dawna, pora aby i u was zagościł na dłużej. Polecam!
Składniki:
1 kg sera twarogowego(trzykrotnie mielonego)
200 g herbatników(2 paczki)
200 g masła + 20 g na polewę
120 g cukru(3/4 szklanki)
100 g czekolady
100 g rodzynek
60 g proszku budyniowego waniliowego(1 opakowanie)
30 g cukru waniliowego(3 łyżki)
20 g maki ziemniaczanej(2 łyżki)
10 g mąki pszennej(1 łyżka)
4 jajka
aromat waniliowy
Rodzynki parzymy w gorącej wodzie. Odsączamy i posypujemy mąką pszenną. Żółtka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Do utartego masła dodajemy pojedynczo po jednym żółtku, nie przerywając ucierania. Do utartego masła dodajemy partiami ser. Krótko miksujemy. Do masy serowej dodajemy proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną. Krótko miksujemy. Dodajemy jeszcze rodzynki, które łączymy z masa za pomocą drewnianej łyżki. Białka ubijamy na sztywno. Ubitą pianę ostrożnie łączymy z masą serową.
Tortownicę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Na dno formy układamy herbatniki na które wylewamy masę serową. Ciasto pieczemy 70 minut w 180 stopniach. Studzimy.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodaję miękkie masło. Całość mieszam i polewam wystudzone ciasto. Dowolnie dekoruję.
sernik, sernik na herbatnikach
sernik, sernik na herbatnikach
 Uwaga: ciasto również można upiec w kwadratowej formie do pieczenia, wystarczy tylko mieć zamiast 200 g to 300 g herbatników oraz dodać do ciasta 5 zamiast 4 jajek.
Smacznego!

Komentarze

  1. uwielbiam serniki, wszystkie ! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na sernik. Jestem fanką bloków czekoladowych i herbatnikowych wariacji. Herbatników w serniku jeszcze nie próbowałam ale wszystko przede mną. Dzięki za przepis

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj