Niektórzy śmieją się z wegetarian, że jedzą dania, którę nazwą lub smakiem udają mieso. Ja nie widzę w tym nic dziwnego. Nie każdy był na diecie roślinnej od dzieciństwa. Wielu ludzi, którzy zdecydowali się porzucić mięso na rzecz roślin, może tęsknić za smakami potraw jedzonych w dzieciństwie. Mogli zostać wegetarianami ze względów etycznych, chociaż sam smak mięsa ich nie odrzucał. Mogli też tak jak ja ograniczyć mięso ze względu na zdrowie i samopoczucie. Nie raz mam ochotę na pierogi z mięsem, ale nie dość, że źle się po nich czułam, to jeszcze mielenie mięsa najzwyczajniej w świecie mnie obrzydza. Postanowiłam więc przygotować pierogi z roślinnym farszem, który w smaku będzie przypominał mięso. Zielona soczewica z aromatycznymi ziołami, suszonymi pomidorami i wędzoną papryką spełniła swoje zadanie :)
ciasto:
- 350 g mąki pszennej
- jajko
- 1/3 szklanki ciepłej wody
- 2 łyżki oleju
farsz:
- 150 g zielonej soczewicy (suchej)
- cebula
- 7-8 plastrów suszonych pomidorów z oleju
- 2 łyżki oleju (użyłam tego ze słoiczka z suszonymi pomidorami)
- łyżka sosu sojowego
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 0/5 łyżeczki suszonego majeranku
- 0/5 łyżeczki lubczyku
- 0/5 łyżeczki wędzonej mielonej papryki
- łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki
- spora szczypta grubomielonego pieprzu
- sól
Soczewicę gotujemy do miękkości, w podwójnej ilości wody (około 40 minut).
Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.
Ciasto zagniatamy aż będzie gładkie i elastyczne.
Przykrywamy i odstawiamy by odpoczeło.
Pokrojoną w kosteczkę cebulę podsmażamy na oleju wraz z zielem angielskim i liściem laurowym.
Gdy się zeszkli wyrzucamy przyprawy i miksujemy ją na gładką masę wraz z soczewicą, pokrojonymi suszonymi pomidorami, sosem sojowym i resztą przypraw.
Jeśli trzeba, farsz doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy krążki.
Na każdy nakładamy po łyżeczce farszu i zlepiamy brzegi.
Wrzucamy je partiami do gotującej się osolonej wody.
Gdy wypłyną na wierzch gotujemy kilka minut do miękkości ciasta.
Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki i pieprzem.
Smacznego :)
9 komentarzy
Wygląda wyjątkowo smakowicie. Muszę wypróbować :)
Już nie pamiętam smaku mięsa, więc nie wiem na ile farsz go przypomina, ale wiem, że jest pyszny. Super przepis, dzięki!
Bardzo się cieszę, że Ci smakowało :)
Pycha dzięki za przepis
Dziękuję za wypróbowanie :)
Ile z takiej porcji wychodzi pierogow jesli mozna wiedziec Oczywiscie mniej wiecej :)
Tak na oko około 30 :)
A czy nada się do tego farszu soczewica czerwona? :)
Żeby osiągnąć ten mięsny efekt niestety nie.