1 stycznia 2018

Sernik rosa - sernik z kropelkami



Składniki:

Kruche ciasto:
1,5 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1 czubata łyżka masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajko

Masa serowa:
1 kg twarogu półtłustego
1/2 szklanki cukru
5 żółtek (jajka rozmiar L)
3 łyżki oleju
1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru
0,5 litra mleka 2%

Warstwa z kropelkami:
5 białek (jajka rozmiar L)
1/2 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto. Wyłożyć na blachę wysmarowaną masłem i posypaną kaszą manną lub bułką tartą. Ciasto nakłuć widelcem.
2. Twaróg zmielić maszynką do mielenia mięsa (1-krotnie jeżeli lubisz grudkowatą konsystencję masy serowej lub 2-krotnie jeżeli wolisz kremową konsystencję).
3. Żółtka utrzeć z cukrem.
4. Kruche ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C.
5. Do utartych żółtek dodać olej, budyń i stopniowo twaróg oraz mleko. Bardzo rzadką masę wylać na kruche ciasto. Ponownie wstawić do piekarnika (najlepiej opcja pieczenia od dołu).
6. Białka ubić na sztywną pianę. Na koniec dodać cukier, krótko miksować. Wyłożyć na ciasto i piec do uzyskania złotego koloru.
7. Upieczony sernik pozostawić do całkowitego wystygnięcia i pojawienia się rosy - kropelek. Przechowywać w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz