poniedziałek, 1 stycznia 2018

Sylwestrowe mini serniczki oreo


Sylwestrowe mini serniczki, to tak na prawdę mini serniczki na każdą okazję. Ekspresowe do wykonania, a miłośnicy ciasteczek oreo będą zachwyceni. 
Masę serową można wymieszać widelcem, ale do kremu musicie użyć miksera. Można zrobić wersję bez kremu, ozdabiając pokruszonymi ciasteczkami. 
Nasze ulubione - moje najulubieńsze.
Chciałam Wam wszystkim życzyć udanego cudownego roku 2018. To będzie fantastyczny rok, pełen miłości i słodkości. Niech Wam się spełnią marzenia.


Na około 18 malutkich, lub 15 większych będziecie potrzebowali
9 ciastek w całości
dodatkowo kilka pokruszonych
500 g twarogu (użyłam quark)
150 g śmietany kremówki (użyłam double cream)
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
2 jajka
1 budyń waniliowy (bez cukru)
1 łyżeczka pasty waniliowej
szczypta soli
 Foremki do muffinek wyłożyć papilotkami. 
Ciasteczka oreo rozkleić, biały krem ściągnąć nożem do osobnej miseczki (będziemy potrzebowali do kremu). 
Do każdej papilotki włożyć jedną połówkę ciasteczka oreo.
Wszystkie składniki przełożyć do miski (jajka wcześniej roztrzepać widelcem). Wymieszać dokładnie, ale nie miksować. 
Następnie przelać masę serową do papilotek i piec w temperaturze 160 stopni około 20-25 minut. Upieczone serniczki powinny być sprężyste i nie koniecznie przyrumienione. Upieczone wystudzić. 
Krem oreo
4 ciasteczka 
200 g śmietany kremówki 
100 g mascarpone 
1-2 łyżki cukru pudru (do smaku)
dodatkowo biały krem który pozostał po ciasteczkach oreo
4 ciasteczka rozłożyć, zdjąć krem a same ciasteczka zmiksować.
W misce utrzeć białą masę z ciasteczek razem z mascarpone na gładką masę. Dodać śmietanę i poruszone ciasteczka . Zmiksować na stabilny krem.Upieczone i wystudzone mini serniczki ozdobić rozetkami z kremu i kawałeczkami ciasteczek. Przechowywać w lodówce. Powodzenia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz