wtorek, 2 stycznia 2018

FORSZMAK




























WYKONANIE: ŁATWE 
PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MINUT
ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 22 ZŁ.
ILOŚĆ PORCJI: 5

Składniki:
  • 50 dag szynki wieprzowej (może być również schab lub pozostałe pieczone mięso z obiadu),
  • 1 kiełbasa śląska,
  • 12 plastrów wędlin (opcjonalnie),
  • średniej wielkości papryka czerwona,
  • 2 średnie cebule,
  • 2 duże ogórki kiszone,
  • 40-50 dag pieczarek,
  • 2 szklanki bulionu,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe Cykoria,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • 2 łyżki oleju.
Przygotowanie:
  • W większym garnku o grubym dnie rozgrzewam łyżkę oleju, podsmażam szynkę pokrojoną w kostkę oraz oprószoną solą i pieprzem na złoty kolor. Przekładam na talerz.
  • Na tym samym tłuszczu podsmażam kiełbasę i wędlinę pokrojoną w kostkę, przekładam na talerz z mięsem.
  • Dodaję kolejną łyżkę oleju i podsmażam cebulę pokrojoną w piórka wraz z pieczarkami w plasterkach. Następnie dodaję paprykę pokrojoną w większą kostkę, chwilę smażę.
  • Do garnka przekładam wcześniej usmażone mięso, kiełbasę i wędliny, zalewam gorącym bulionem, dodaję ziele angielskie, liście laurowe i słodką paprykę. Duszę pod przykryciem na małym ogniu około 50 minut.
  • Dodaję ogórki pokrojone w półplasterki, gotuję kolejne 5 minut. Po tym czasie danie zaprawiam koncentratem, gotuję kolejne 10 minut. W razie potrzeby doprawiam do smaku.
*** Jeśli chcecie, aby danie było bardziej gęste można je dodatkowo zaprawić mąką. ***

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za Twoją opinię, mam nadzieję, że jeszcze odwiedzisz mojego bloga. :)