niedziela, 31 grudnia 2017

Chrupiące bagietki z camembertem


  Chrupiące bagietki, poprzetykane ciągnącym, rozpuszczonym serkiem camembert są świetnym pomysłem na sylwestrową przekąskę. Czy będzie to domówka z przyjaciółmi, czy sylwester w piżamie z Polsatem. W każdej z tych sytuacji sprawdzą się idealnie, bo są po prostu pyszne ;)



Składniki:
  • 2 półbagietki
  • ok 3/4 opakowania sera camembert
  • ok. 70 g rozpuszczonego masła
  • 1 duży ząbek czosnku
  • pęczek natki pietruszki

  Półbagietki przeciąć na pół. Każdą z nich ponacinać co ok. 1,5-2 cm, ale nie do końca. Ser pokroić na cienkie plasterki, a plasterki na połówki. Kawałki sera powkładać w nacięcia w bułce. Tak przygotowane bagietki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.

  Do rozpuszczonego masła dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną natkę pietruszki, wymieszać. Polać wierzch każdej bagietki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Podawać najlepiej na ciepło.



6 komentarzy: