Sernik z ajerkoniakiem na ciasteczkowym spodzie


Bardzo delikatny sernik z ajerkoniakiem na ciasteczkowym spodzie z czekoladą, z każdym kolejnym kawałkiem rozpływa się w ustach. 

Składniki:

Spód:
  • 200 g herbatników (mogą być białe)
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 80 g masła
Masa serowa

  • 1 kg sera trzykrotnie zmielonego bądź dobrej jakości ser w wiaderku
  • 170 g cukru kryształ
  • 45 g mąki ziemniaczanej / budyń śmietankowy o tej samej wadze 
  • 4 jajka
  • 250 ml ajerkoniaku ja użyłam zwykłego 
  • 200 ml śmietanki kremówki 30% nie ubitej
Dodatkowo:

  • płatki białej czekolady do dekoracji / bądź polewa 

Wykonanie: Masło wraz z czekoladą roztapiamy w rondelku nie gotujemy. Ciastka miksujemy blenderem aż do ciasteczkowego proszku, jeżeli mamy większe drobiny nic nie szkodzi. Do zmielonych ciastek dodajemy rozpuszczone wcześniej masło z czekoladą. Ugniatamy i wyrobioną masę wykładamy na tortownicę o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, nieco ugniatając do dna.

Na najniższych obrotach miksera do połączenia się tylko składników  miksujemy: Ser razem z cukrem, następnie dodajemy śmietankę , mąkę ziemniaczaną bądź budyń w zależności co wybierzemy, po jednym jajku i na sam koniec wlewamy ajerkoniak, miksujemy do połączenia się składników i wszystko wylewamy na nasz spód. Pieczemy ser w temp. 160 *C przez 65 - 75 minut w zależności od piekarnika, ciasto studzimy przy otwartym piekarniku.






Share:

1 komentarze

Dziękuje za komentarz :)